DISTRIBUIȚI

Franţa a adoptat sâmbătă noi măsuri pentru a face faţă exploziei de cazuri de COVID-19, printre care obligaţia de a purta mască în mijloacele de transport de către persoanele de peste şase ani şi interdicţia de a vinde şi distribui alimente şi băutură la bord, în contextul în care varianta Omicron a coronavirusului a devenit majoritară, relatează AFP, potrivit agerpres

Începând de luni, copiii de peste şase ani, comparativ cu 11 ani până acum, vor trebui să poarte, la fel ca adulţii, mască în mijloacele de transport în comun, pe nave, în avioane şi în diverse vehicule, cum ar fi cele turistice sau taxiuri, precum şi în gări, staţii de transport public şi aeroporturi, conform unui decret publicat sâmbătă în Monitorul Oficial.


Citește și : Macron se declară ‘optimist’ pentru anul 2022, deşi admite că urmează ‘săptămâni dificile’

Tot începând de luni şi până la 23 ianuarie inclusiv, vânzarea şi serviciile de consum la bord de alimente şi băuturi sunt interzise în timpul călătoriilor, precizează textul. Decretul nu oferă detalii suplimentare privind consumul la bord, în afară de faptul că restaurantele de pe nave nu sunt vizate.

„În timpul călătoriilor pe distanţe lungi, măsura va fi aplicată cu discernământ în special pentru copiii de vârste mici şi pentru a li se permite să-şi potolească setea”, potrivit unui purtător de cuvânt al Ministerului Transporturilor.

Decretul confirmă de asemenea un anunţ guvernamental conform căruia restaurantele şi barurile nu vor putea să primească clienţi, începând de luni şi până la 23 ianuarie inclusiv, „decât dacă toate persoanele acceptate au un loc pe scaun”. Copiii de peste şase ani, şi nu doar cei de peste 11 ani ca până acum, vor trebui de asemenea să poarte mască atunci când se deplasează în astfel de locuri.

Numeroase departamente sau oraşe, cum ar fi regiunea pariziană sau Lyon, au anunţat revenirea la obligativitatea de a purta mască pe stradă începând de vineri, 31 decembrie.

Franţa înregistrează în prezent un număr record de contaminări, cu încă 232.000 de noi cazuri vineri. Însă autorităţile refuză să introducă măsuri mai restrictive, cum ar fi un lockdown naţional, închiderea barurilor şi restaurantelor sau interdicţii de călătorie, preferând să parieze pe vaccinare.

Parlamentarii vor analiza luni un proiect de lege care transformă permisul sanitar în permis de vaccinare, a cărui adoptare nu va întâmpina probleme. Legea urmează să intre în vigoare la 15 ianuarie.

Citește și : Incendiul care a distrus sute de case în Colorado nu a provocat victime

Francezii de peste 12 ani care nu sunt vaccinaţi nu vor mai avea acces la activităţi de petrecere a timpului liber, la restaurante şi baruri, la târguri sau la mijloace publice de transport interregionale. Un test negativ nu va mai fi suficient decât pentru a avea acces la serviciile de sănătate.

Preşedintele Emmanuel Macron a avertizat vineri, în discursul său despre 2022, că „săptămânile următoare vor fi dificile”, dar că există „motive reale de speranţă” datorită vaccinului.