DISTRIBUIȚI
Guides of the Kouré Reserve stand behind the car of the French aid group ACTED on August 21, 2020, in which six French aid workers, their local guide and the driver were killed by unidentified gunmen riding motorcycles on August 9, 2020, in the Kouré Reserve, about 60 km from Niamey. (Photo by Boureima HAMA / AFP)

O sută de persoane au fost ucise sâmbătă în atacuri comise în două sate din vestul statului Niger, în ceea ce ar putea fi cel mai grav masacru împotriva civililor în această ţară vizată de grupări jihadiste, transmite AFP, citând un responsabil local, potrivit agerpres

‘Tocmai ne-am întors de la locurile atacurilor. La Tchoma Bangou au fost până la 70 de morţi, iar la Zaroumadareye 30 de morţi’, a declarat duminică Almou Hassane, primarul din Tondikiwindi, care administrează cele două sate vizate ‘de terorişti veniţi la bordul a o sută de motociclete’.


Citește și : Atentat sinucigaş în Somalia: patru morţi, între care doi cetăţeni turci

Primarul a spus că ‘au fost şi 25 de răniţi, dintre care unii au fost evacuaţi la Niamey şi Ouallam pentru îngrijiri’.

Sursa a mai precizat că, ‘pentru a ataca cele două sate (aflate la distanţă de 7 km), atacatorii s-au împărţit în două coloane: în timp ce una ataca Zaroumadareye, ceilalţi au atacat Tchoma Bangou’.

Cele două sate sunt situate la circa 120 km nord de capitala Niamey, în regiunea Tillabéri, frontalieră cu Mali şi Burkina Faso. Regiunea este vizată cu regularitate în ultimii ani de atacuri ale unor grupări jihadiste.

Citește și : Talibanii afgani nu sunt pregătiţi pentru încetarea focului (negociator)

Dublul atac, anunţat sâmbătă de aleşi locali, dar fără un bilanţ precis, a fost comis în ziua proclamării rezultatelor alegerilor prezidenţiale. Acestea l-au dat confortabil în frunte, cu 39,33%, pe Mohamed Bazoum, candidat al partidului la putere şi fost ministru de interne, care a promis să intensifice lupta contra grupărilor jihadiste.