DISTRIBUIȚI

Gruparea islamistă nigeriană Boko Haram a ucis cel puţin 275 de oameni între ianuarie şi noiembrie 2019 în regiunea Extremul Nord din Camerun, 80% dintre victime fiind civili, a precizat miercuri Amnesty International (AI), citată de EFE, potrivit agerpres.

„Persoanele cu care am discutat în Extremul Nord din Camerun trăiesc în teroare. Multe dintre ele au fost martore la atacuri ale Boko Haram şi şi-au pierdut rude sau prieteni”, a arătat într-un comunicat directoarea interimară a AI pentru Africa Occidentală şi Centrală, Samira Daoud.


Citește și : Pentagonul SUSPENDĂ antrenamentul tuturor militarilor saudiţi

„Deja nu se mai întreabă dacă vor mai fi atacuri, ci când se vor întâmpla”, a continuat Daoud, care a adăugat că populaţia se simte „abandonată de autorităţi”.

În cadrul unei investigaţii pe teren, organizaţia pentru drepturile omului a documentat totodată abuzuri, violuri şi infracţiuni grave, precum uciderea unui bătrân orb şi a fiului său într-un atac nocturn în localitatea Gakara sau incendierile şi jafurile comise asupra unor unităţi sanitare şi locuinţe.

Boko Haram, organizaţie originară din Nigeria, acţionează de asemenea în ţările învecinate din bazinul lacului Ciad. Gruparea jihadistă a fost creată în 2002 în localitatea Maiduguri (nord-estul Nigeriei) de către liderul spiritual Mohameh Yusuf, pentru a denunţa abandonarea nordului ţării de către autorităţi.

La acel moment, gruparea lansa atacuri asupra poliţiei nigeriene, ca reprezentantă a statului, dar, după ce Yusuf a fost ucis de agenţi în 2009, gruparea s-a radicalizat mai mult, în 2015 apărând o facţiune afiliată autoproclamatului Stat Islamic.

Citește și: Şase morţi într-un atac prelungit în New Jersey – VIDEO

Potrivit AI, reapariţia violenţei în Extremul Nord din Camerun intervine la câteva luni după ce preşedintele camerunez, Paul Biya, a descris în ianuarie gruparea jihadistă drept „ameninţare reziduală”.

Biya, la putere din 1982, se confruntă în ultimii ani nu doar cu o insurgenţă islamistă crescută, ci şi cu o criză separatistă în cele două regiuni anglofone din ţară – Nord-Vest şi Sud-Vest, unde camerunezii de limbă engleză pretind că sunt discriminaţi de guvernul federal.

Conflictul din aceste regiuni, unde trăiesc trei milioane de oameni, a provocat moartea a circa 3.000 de persoane, conform International Crisis Group (ICG), şi strămutarea a cel puţin 530.000 de persoane, potrivit Biroului ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA).