DISTRIBUIȚI
The Irish Times

Partidul naţionalist irlandez Sinn Fein a declarat vineri seară că propunerile prezentate în aceeaşi zi de premierul britanic Theresa May privind frontiera irlandeză post-Brexit constituie ‘un pas înapoi şi sunt lipsite de orice credibilitate’, transmite dpa.

”Astăzi, Theresa May nu a reuşit să înţeleagă adevărurile şi realităţile dure cu care ne confruntăm”, a spus lidera Sinn Fein, Mary Lou McDonald, conform agerpres.


Într-un discurs privitor la viziunea Londrei asupra viitoarei relaţii cu Uniunea Europeană după Brexit, şefa executivului britanic a dat asigurări că Brexit-ul nu va periclita progresele realizate pe calea păcii în provincia Irlanda de Nord şi că Marea Britanie şi Uniunea Europeană au responsabilitatea comună de a găsi o soluţie asupra modalităţii de a evita o ‘frontieră dură’ între provincia Irlanda de Nord şi Republica Irlanda.

Citește și : Theresa May a oferit ‘claritate’ cu privire la relaţiile între Marea Britanie și UE după Brexit (Michel Barnier)

”Orice frontieră dură sau o frontieră vamală în Marea Irlandei, între Irlanda de Nord şi restul Regatului Unit, care ar rupe piaţa comună naţională a ţării, este inacceptabilă”, a explicat Theresa May.

”Adevărul dur este acela că Brexit-ul este incompatibil cu dorinţele oamenilor din Nord (Irlanda de Nord, n.r.), acţionează împotriva economiei noastre şi ne subminează acordurile”, a subliniat McDonald.

Sinn Fein doreşte ca Irlandei de Nord să-i fie acordat un ‘statut special’ pentru a rămâne în interiorul uniunii vamale şi al pieţei unice europene, a precizat lidera naţionaliştilor irlandezi.

Începând din ianuarie anul trecut, Irlanda de Nord nu are un guvern delegat după ce partidul naţionalist Sinn Fein s-a retras din guvernul în care puterile erau împărţite cu Partidul Democrat Unionist din Irlanda de Nord (DUP), ceea ce a sporit şansele plasării provinciei britanice sub administrarea directă a Londrei, pentru prima dată în ultimii zece ani.

Marea Britanie a fost nevoită să impună un buget privind Irlanda de Nord – primul pas către plasarea provinciei britanice sub administrarea directă a guvernului de la Londra – întrucât până la 6 noiembrie anul trecut la Belfast nu a fost format un nou guvern în care puterile sunt împărţite.