DISTRIBUIȚI
NBC News

Criza actuală din cadrul Bisericii Catolice în ceea ce privește sexualitatea merge mai departe de abuz, în interiorul vieții preoților, într-un „dulap” în care sunt blocați mii de bărbați, relatează publicația The New York Times, scrie Mediafax.

Gregory Greiten avea 17 ani când preoții mai bătrâni au organizat un joc. Era anul 1982 și Gregory se afla într-o tabără organizată de colegiul romano-catolic care pregătea tinerii să devină preoți. Liderii i-au întrebat pe adolescenți ce ar prefera să fie: ars pe 90 % din suprafața corpului, paraplegic sau homosexual.


Citește și : Incendiu masiv într-un oraş portuar din sudul Bangladeshului. Nouă morți și sute de locuințe distruse de flăcări

Toți au răspuns că ar prefera să fie arși sau paraplegici, în jocul numit ulterior „Jocul Vieții”. Niciun adolescent nu a îndrăznit să pronunțe cuvântul „homosexual”.

Lecția învățată în cadrul jocului a fost memorată. Șapte ani mai târziu, la vârsta de 24 de ani, Preotul Greiten a realizat că este gay și a dorit să se sinucidă. „Chiar eram gay. A fost ca o condamnare la moarte”, a spus Grieten, acum preot în orașul Milwaukee din Statele Unite.

S-a hotărât să nu ducă la bun sfârșit planul de a se sinucide și și-a confesat situația unui coleg de seminar, care, spre surprinderea lui Greiten, i-a mărturisit același lucru. Pentru el a fost o revelație: Erau două persoane care doreau să devină preoți și erau homosexuali.

Biserica Catolică se confruntă cu o contradicție imposibilă. Timp de zeci de ani, liderii bisericești au alungat preoții care admiteau că sunt homosexuali și au insistat că „tendințele homosexuale sunt o boală”. Totuși, mii de preoți ai Bisericii Catolice sunt gay. Poveștile preoților homosexuali sunt necunoscute, ascunse atât lumii exterioare, cât și în cadrul „dulapului” format.

Mai puțin de zece preoți din Statele Unite au avut curajul să își recunoască orientarea sexuală în mod public. Cu toate acestea, aproximativ 30-40% dintre membrii Bisericii Catolice sunt homosexuali, conform cercetătorilor și oficialilor bisericești. Unii preoți spun că acest procentaj urcă până la 75%.

Douăzeci și patru de preoți și seminariști homosexuali din 13 state americane și-au spus poveștile reporterilor The New York Times în ultimele două luni, povestind despre viața din „dulapul Bisericii Catolice”. Majoritatea au cerut să vorbească în mod anonim pentru a nu fi sancționați de superiorii bisericești.

Biserica Catolică controlează aproape toată viața preoților, de la cazare și asigurări de sănătate până la planuri de pensie. Un preot care își exprimă în mod public atracția față de persoanele de același sex riscă să piardă toate aceste facilități, chiar dacă își respectă în continuare jurământul de celibat.

Citește și : Netanyahu renunță la portofoliul de șef al diplomației israeliene

Mediul în care trăiesc preoții gay a devenit din ce în ce mai periculos. Căderea fostului cardinal Theodore McCarrick, care a fost caterisit pentru că a abuzat sexual copii și tineri, a dus la creșterea numărului de acuzații împotriva conceptului de homosexualitate, considerat responsabil pentru abuzuri.

În săptămâna ce urmează, Papa Francisc va organiza un summit pe tema abuzului sexual și a homosexualității, la care vor participa înalți bisericești din toate colțurile lunii.

Chiar înainte de a-și da seama că este homosexual, un preot începe să cunoască prevederile „dulapului”, care sunt predate încă din primii ani de seminar. „Niciodată doi, mereu trei. Mergeți câte trei, niciodată în cuplu. Nu mergeți doi singuri pe stradă, nu mergeți doi la film”. Orice prietenie dintre doi bărbați este considerată periculoasă, deoarece ar putea deveni ceva sexual, ajungând la stadiul de „prietenie particulară”, așa cum o numesc preoții.

„Nu putem avea o prietenie particulară cu un bărbat, deoarece putem ajunge homosexuali. Și nu putem avea o prietenie cu o femeie, deoarece ne-am putea îndrăgosti, lucru care încalcă jurământul de celibat. Cu cine putem avea o prietenie care să fie o relație sănătoasă interumană?”, a declarat unul dintre preoții intervievați.