DISTRIBUIȚI
World Israel News

Marocul şi Israelul au încheiat miercuri un acord-cadru ‘fără precedent’ de cooperare în domeniul securităţii, cu prilejul unei vizite istorice la Rabat a ministrului israelian al apărării, Benny Gantz, într-un context de tensiuni între Maroc şi Algeria, transmite AFP, potrivit agerpres.

Gantz, fost şef de Stat Major al armatei israeliene, a fost primit la începutul dimineţii de ministrul delegat pentru apărarea naţională marocană, Abdellatif Loudiyi.


Citeşte şi: A stat 43 de ani în închisoare pentru o crimă pe care n-a comis-o – Black News

Cei doi responsabili au semnat un protocol de acord care lansează în mod oficial cooperarea de securitate ‘sub toate aspectele sale’ (planificare operaţională, achiziţii, cercetare şi dezvoltare ş.a.) între ţările lor, la doar un an de la normalizarea relaţiilor, în contextul ‘ameninţărilor şi provocărilor în regiune’, după cum a transmis partea israeliană.

‘Este vorba despre un lucru foarte important ce ne va permite de asemenea să facem schimb de opinii, să lansăm proiecte comune, şi va favoriza exporturile israeliene’, a subliniat ministrul Gantz.

El a depus anterior o coroană la mausoleul Mohammed al V-lea, dedicat părintelui independenţei marocane şi fiului său Hassan al II-lea.

‘Le cerem binecuvântarea şi privim spre viitorul nostru comun’, a scris el în cartea de aur.

Înaintea plecării sale spre Rabat, marţi seară, Gantz a vorbit despre ‘o călătorie importantă în Maroc, care are o semnificaţie istorică pentru că este prima vizită oficială a unui ministru al apărării (al Israelului) în această ţară’.

În cadrul vizitei de 48 de ore, el se va întâlni şi cu şeful diplomaţiei marocane, Nasser Bourita.

Cele două state stabiliseră relaţii diplomatice la începutul anilor 1990, însă Maroc le-a pus capăt la debutul celei de-a doua Intifada, revolta palestiniană de la începutul anilor 2000.

De acum aliate într-un context regional tensionat, Maroc şi Israel au restabilit relaţiile în decembrie 2020 în cadrul ‘Acordurilor Abraham’, procesul de normalizare a relaţiilor între statul evreu şi ţări arabe susţinut de administraţia fostului preşedinte american Donald Trump.

Cu acea ocazie, Washingtonul a recunoscut ‘deplina suveranitate’ a Marocului asupra Saharei Occidentale, teritoriu disputat cu Frontul Polisario (mişcarea de independenţă din Sahara Occidentală), susţinut de Algeria.

Vizita lui Benny Gantz survine în contextul în care Algeria a rupt în august relaţiile cu Rabat din cauza unor ‘acţiuni ostile’ ale regatului şi în care Frontul Polisario a decis să ‘intensifice’ lupta armată împotriva Marocului.

Luni, în cursul întâlnirii de la Washington cu omologul marocan Nasser Bourita, secretarul de stat Antony Blinken a reiterat sprijinul Statelor Unite pentru Maroc în chestiunea Saharei Occidentale.

În opinia lui Bruce Maddy-Weitzman, specialist în relaţiile israeliano-marocane la Universitatea din Tel Aviv, vizita lui Gantz în Maroc în pline tensiuni între cele două state maghrebiene nu poate fi o coincidenţă.

‘Este posibil ca (…) marocanii să dorească să arate lumii – propriului popor, rivalilor algerieni şi Occidentului – că îşi aprofundează relaţiile cu Israelul, cu tot ceea ce implică aceasta’, a arătat expertul.

Citeşte şi: Un nou proiect de lege va permite RIDICAREA cetăţeniei britanice fără o notificare prealabilă – Black News

Israelul este unul din principalii exportatori de drone armate şi de softuri de securitate, cum este Pegasus al companiei NSO.

Or, vânzarea de drone şi de anumite tehnologii de vârf, cum este şi softul-spion Pegasus, trebuie aprobate de ministerul condus de Gantz.

Marocul neagă categoric că ar fi achiziţionat acest soft şi a anunţat că a depus plângere pentru ‘defăimare’ împotriva mass-media care au afirmat că Rabatul a folosit acest program pentru a infiltra telefoanele mai multor personalităţi publice marocane şi străine.