DISTRIBUIȚI

Marocul şi-a exprimat marţi regretul faţă de hotărârea Parisului de a înăspri condiţiile de obţinere a vizelor de către cetăţenii regatului, măsură calificată drept ”nejustificată”, transmite AFP, potrivit agerpres.

”Am luat act de această decizie, pe care o considerăm nejustificată”, a declarat şeful diplomaţiei marocane Nasser Bourita, într-o conferinţă de presă cu omologul său mauritan Ismael Ould Sheikh Ahmed.


Citeşte şi: MĂCEL într-o închisoare din Ecuador! 24 de deţinuţi au fost ucişi! – Black News

Franţa a decis înăsprirea condiţiilor de acordare a vizelor pentru Maroc, Algeria şi Tunisia, ce „refuză” să elibereze permisele consulare necesare reprimirii imigranţilor respinşi de Franţa.

”Marocul a gestionat întotdeauna problema migraţiei şi fluxul de persoane, cu o logică a responsabilităţii şi echilibrului între facilitarea deplasării persoanelor şi lupta contra migraţiei clandestine”, a afirmat Bourita.

”Decizia (Franţei) este suverană. Marocul o va studia, dar motivele care o justifică au nevoie de precizie, un dialog, întrucât ele nu reflectă realitatea”, a adăugat ministrul de externe marocan.

Înăsprirea condiţiilor de acordare a vizelor pentru cetăţenii maghrebieni survine cu şapte luni înaintea alegerilor prezidenţiale din Franţa, în plină dezbatere privind imigraţia.

”Este o decizie drastică, o decizie inedită, dar este o decizie devenită necesară prin faptul că aceste ţări nu acceptă să-şi reprimească cetăţenii pe care noi nu îi dorim şi nu îi putem păstra în Franţa”, a explicat marţi purtătorul de cuvânt al guvernului francez, Gabriel Attal, pentru postul de radio Europe 1.

Potrivit Ministerului de Interne francez, în perioada ianuarie-iulie Marocul a emis 138 de permise consulare necesare reprimirii imigranţilor respinşi de Franţa.

Citeşte şi: Biden este CONTRAZIS de generalii săi privind retragerea americană din Afganistan – Black News

În 2021, Franţa a acordat 18.579 de vize din 24.191 solicitate de marocani, un număr în scădere netă faţă de anul precedent.

La Alger, decizia franceză a fost considerată ”disproporţionată” de către Amar Belani, emisar special al guvernului algerian pentru Sahara Occidentală şi ţările din Maghreb. ”Luăm act de această decizie disproporţionată şi o regretăm”, a declarat Belani pentru agenţia de presă algeriană APS.

Tunisia nu a reacţionat oficial deocamdată la măsura adoptată de Franţa.