DISTRIBUIȚI
Operation World

Guvernul marocan a anunţat redeschiderea din 7 februarie a spaţiului aerian al ţării pentru zborurile internaţionale, după ce la 29 noiembrie 2021 decisese închiderea lui din cauza apariţiei variantei Omicron a coronavirusului, transmite vineri AFP, potrivit agerpres.

‘Această decizie intervine în conformitate cu dispoziţiile juridice referitoare la gestionarea stării de urgenţă sanitară şi în urma recomandărilor comisiei ştiinţifice şi luând în considerare evoluţia situaţiei epidemiologice’, precizează un comunicat citat de agenţia marocană MAP.


Citeşte şi: Ministrul Trezoreriei, Lord Agnew, demisionează din cauza gestionării ‘îngrozitoare’ a guvernului britanic a fraudei împrumuturilor Covid – Black News

Măsurile de la posturile de frontieră şi condiţiile ce le vor fi cerute călătorilor sunt examinate de o comisie tehnică şi vor fi anunţate la o dată ulterioară, menţionează comunicatul.

Totodată, guvernul a decis joi prelungirea stării de urgenţă sanitară, în vigoare din 2020 pe tot teritoriul, până la 28 februarie.

Închiderea frontierelor a dat o grea lovitură industriei de turism, hoteluri şi restaurante, un sector vital pentru economia regatului, şi a suscitat vii proteste în diaspora marocană.

În ciuda anunţării unui plan de 190 milioane de euro de susţinere a turismului, operatorii din acest sector au manifestat miercuri pentru a cere redeschiderea frontierelor.

Deşi vârful contaminărilor cu Omicron pare să fi fost atins în săptămâna 17-23 ianuarie, autorităţile se tem de o creştere a internărilor la terapie intensivă.

Regatul maghrebian, cu o populaţie de 36 milioane de locuitori, mizează pe campania de vaccinare şi pe ‘solidaritatea naţională’ pentru a aduce sub control epidemia. Peste 23 milioane de persoane au primit o a doua doză de vaccin, dar obiectivul autorităţilor este să vaccineze 80% din populaţie, adică în jur de 30 milioane, cu doze de la Sinopharm şi Pfizer/BioNTech.

Joi, regele Mohammed VI a inaugurat la Benslimane, în regiunea Casablanca, şantierul construcţiei unei fabrici de vaccinuri anti-COVID, SENSYO Pharmatech, unde producţia ar urma să înceapă în luna iulie.

Fabrica, realizată în parteneriat cu firma suedeză Recipharm, ‘va permite asigurarea autosuficienţei regatului în materie de vaccinuri’, indică MAP.

Citeşte şi: China trebuie să-şi folosească ‘influenţa’ asupra Rusiei pentru a o descuraja să atace Ucraina (oficial american) – Black News

Obiectivul este de a fabrica între 2022 şi 2025 ‘substanţa activă a peste 20 de vaccinuri şi produse bioterapeutice, dintre care trei vaccinuri împotriva coronavirusului, acoperind peste 70% din nevoile regatului şi peste 60% din cele ale Africii’.

Marocul a început deja producţia lunară a peste 3 milioane de doze din vaccinul chinezesc Sinopharm, aceasta urmând a fi majorată treptat până la 20 milioane la sfârşitul anului.