DISTRIBUIȚI
Lesiteinfo

Marocul şi-a întrerupt relaţiile diplomatice cu Iranul, pe care-l acuză că a facilitat livrări de armament Frontului Polisario prin intermediul aliatului său Hezbollahul libanez, a anunţat marţi ministrul marocan de Externe Nasser Bourita, relatează AFP, potrivit news.ro .

O ”primă livrare de arme a fost recent furnizată Polisario”, o mişcare separatistă saharwi susţinută de Algeria, printr-un ”element” al Ambasadei Iranului la Alger, a declarat unor jurnalişti Nasser Bourita.


Citește și : Turcia : Măsuri sporite de securitate la Istanbul cu prilejul zilei de 1 mai; 52 de susţinători ai opoziţiei arestați

”Marocul dispune de probe irefutabile, de nume identificate şi de fapte precise care coroborează această complicitate între Polisario şi Hezbollah împoriva intereselor regatului”, a declarat şeful diplomaţiei marocane.

Ambasadorul Marocului la Teheran a ”părăsit marţi Iranul, iar eu îi voi cere însărcinatului cu afaceri de la Ambasada Iranului să părăsească regatul fără întârziere”, a adăugat Bourita.

Ministrul a făcut aceste declaraţii la întoarcerea sa de la Teheran, unde spune că l-a informat pe omologul său iranian Mohammad Javad Zarif cu privire la decizia Marocului.

Sahara Occidentală – o întindere deşertică de 266.000 kilometri pătraţi – singurul teritoriu de pe continentul african al cărui statut post-colonial nu a fost soluţionat, este revendicată de către Maroc – care deţine controlul asupra celei mari părţi a acesteia – şi de către Frontul Polisario, care reclamă un referendum de autodeterminare.

Marocul respinge orice altă soluţie în afara unei autonomii sub suveranitatea sa.

Un armistiţiu a intervenit în 1991, după ani de conflict.

Citește și : Nigeria : Zeci de persoane au fost ucise în două atentate sinucigaşe comise în oraşul Mubi

Vineri, Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o rezoluţie prin care îndeamnă părţile în conflict în Sahara Occidentală la ”negocieri fără condiţii prealabile” şi prelungeşte cu doar şase luni mandatul Misiunii ONU în vederea organizării unui referendum în Sahara Occidentală (MINURSO), care expira pe 30 aprilie.

Rezoluţia prelungeşte până la 31 octombrie această misiune din care fac parte aproximativ 400 de persoane, cu un buget anual de 52 de milioane de dolari (43 de milioane de euro).

Ultima rundă de negocieri între Maroc şi Frontul Polisario a avut loc în 2008.