DISTRIBUIȚI
Operation World

Guvernul marocan a acuzat miercuri Uniunea Europeană că nu îl sprijină suficient ‘în eforturile şi sacrificiile’ pe care le implică încercarea de a stăvili valul migrator către Europa, ce s-a intensificat semnificativ în partea de vest a Mediteranei, transmite agenţia EFE, potrivit agerpres.

‘Noi, ca ţară, facem singuri mari sacrificii faţă de posibilităţile noastre. Cifrele vehiculate despre sprijinul (financiar oferit de UE) nu ajung la nivelul volumului efortului nostru şi al sacrificiilor pe care le facem’, a susţinut la o conferinţă de presă purtătorul de cuvânt al guvernului de la Rabat.


Citește și : Comandantul forțelor SUA din Europa a vizitat baza aeriană de la Incirlik

‘O cooperare (în problema migratorie) care să includă ţările Mediteranei Occidentale ar fi benefică pentru toţi’, a adăugat el, făcând referire la nemulţumirea Marocului că sprijinul UE este direcţionat mai ales către statele din partea de est a Mediteranei, în special Turcia.

Acelaşi purtător de cuvânt a spus că Marocul a oprit de la începutul anului circa 65.000 de migranţi care au încercat să ajungă clandestin în Europa prin traversarea Mediteranei sau prin pătrunderea în enclavele spaniole Ceuta şi Melilla.

Spania a devenit în acest an principala poartă de intrare a migranţilor în Europa, depăşind Italia. Din luna ianuarie, peste 22.000 de migranţi ilegali, veniţi în special din ţări africane, au sosit în Spania pe mare, conform datelor actualizate pe 30 iulie.

Comisia Europeană (CE) a anunţat că va oferi sprijin financiar Spaniei şi Greciei şi că are prevăzute finanţări de asemenea pentru Maroc, dar a cerut în acelaşi timp statelor membre ale UE să ofere mai mulţi bani.

Citește și : Turcia va contraataca sancţiunile impuse de SUA

Într-o scrisoare pe care preşedintele CE, Jean-Claude Juncker, i-a transmis-o premierului spaniol Pedro Sanchez, şeful executivului comunitar a menţionat că un număr de state membre nu şi-au vărsat contribuţiile promise la Fondul fiduciar de urgenţă al UE pentru Africa şi că mijloacele acestuia sunt limitate. Spania a solicitat Uniunii Europene 30 de milioane de euro ca ajutor de urgenţă.