DISTRIBUIȚI
CNBC

Patronul şi fondator al Facebook, Mark Zuckerberg, se afla marţi în vizită în Republica Irlanda, unde se va întâlni cu parlamentari, la câteva zile după ce a făcut apel la autorităţile publice din lume să facă mai mult pentru reglementarea internetului, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Tânărul miliardar american va discuta cu trei deputaţi irlandezi care s-au angajat în lupta împotriva dezinformării şi a ştirilor false. El va putea printre altele să viziteze localurile Facebook din Dublin, capitala irlandeză care găzduieşte sediul său internaţional.


Citește și : Guvernul australian va aloca 270 de milioane de dolari pentru contracararea extremismului violent

Vizita intervine la câteva zile după un articol publicat de către mai multe ziare internaţionale în care Zuckerberg (34 de ani) face apel la autorităţile publice din lume să aibă ”un rol mai activ” pentru reglementarea internetului. El le cere îndeosebi mai multor state să se inspire din reguli europene în materie de protecţie a vieţii private.

Zuckerberg este în plină ”ofensivă de şarm”, a declarat la televiziunea irlandeză marţi James Lawless, unul dintre cei trei parlamentari care urmează să se întâlnească cu patronul Facebook.

”Una din principalele probleme este de a ne întreba dacă el este de bună-credinţă. Trebuie să-i spunem să îmbine fapta cu cuvântul”, a mai spus Lawles.

Discuţiile se vor axa printre altele pe practicile Facebook în materie de publicitate politică, odată cu apropierea alegerilor europene şi pe fondul controversei referitoare la rolul reţelei sociale în votul pentru Brexit.

În articolul său, Zuckerberg a estimat printre altele că este nevoie de noi reglementări în patru domenii: conţinuturile cu caracter violent şi pline de ură, integritatea alegerilor, protecţia vieţii private şi portabilitatea datelor.

Citește și : Premierul grec Alexis Tsipras efectuează o vizită ”istorică” în Macedonia de Nord

Facebook s-a confruntat cu critici pe aceste patru teme, de la postările pline de ură publicate pe prima reţea socială din lume, utilizarea platformei sale de video Live de către autorul atentatului comis în moschei din Christchurch (Noua Zeelandă), tentativele de influenţe străine în alegeri şi preocupările referitoare la datele personale ale utilizatorilor.

Printre altele, în Republica Irlanda, Comisia pentru protecţia datelor (DPC) întreprinde o anchetă de la sfârşitul lui 2018 în legătură cu reţeaua socială pe tema unor posibile breşe de securitate care au afectat datele personale ale utilizatorilor Facebook.