DISTRIBUIȚI
Politico EU

Premierul olandez Mark Rutte speră la înăsprirea regulilor privind migraţia la summitul special al liderilor UE de la începutul lunii februarie, potrivit DPA şi agerpres.

„Cred că se construieşte un consens”, a spus Rutte joi seară, după discuţii la Viena cu cancelarul austriac Karl Nehammer.


Citește și : Facebook şi Instagram îşi redeshid ‘porţile’ pentru Donald Trump

Rutte a cerut ca înregistrarea migranţilor la graniţele externe ale UE, aşa cum prevede Regulamentul Dublin, să fie restabilită cu cât mai puţin deficienţe posibil.

Regulamentul Dublin al UE prevede ca migranţii să fie expulzaţi în ţara prin care au intrat prima dată în blocul comunitar şi ca solicitările lor de azil să fie administrate acolo. Regulamentul pune o mare presiune pe Grecia, Italia, Spania şi Malta din cauza numărului mare de sosiri prin Marea Mediterană.

„Spaţiul Schengen nu va supravieţui dacă (Regulamentul) Dublin nu este relansat”, a spus Rutte, făcând referire la spaţiul european de liberă circulaţie.

La rândul său, Nehammer şi-a reiterat apelul ca UE să ajute la construirea unui gard mai puternic la frontiera cu Bulgaria, de exemplu, invocând numărul tot mai mare de migranţi.

„Acesta nu poate să fi fost ultimul cuvânt”, a spus el, făcând referire la refuzul de până acum al Bruxellesului de a-şi oferi sprijinul.

Citește și : China anunţă o scădere cu 80% a numărului zilnic de decese asociate COVID-19

El a mai declarat că verificările de la frontieră care se desfăşoară în prezent între Germania, Austria, Cehia, Slovacia, Ungaria şi Slovenia au arătat că sistemul Schengen al graniţelor deschise eşuează.

Nehammer şi-a exprimat speranţa că summitul de la 9 şi 10 februarie va oferi o evaluare onestă a problemelor şi va ajunge la concluziile potrivite.