DISTRIBUIȚI
Defense News

Mark Esper, propus pentru postul de secretar american al apărării, şi-a exprimat marţi dezamăgirea faţă de faptul că în ultimii ani Turcia s-a îndepărtat de NATO şi a avertizat din nou Ankara că trebuie să aleagă între rachetele ruseşti S-400 şi avioanele americane F-35, relatează agenţia DPA, potrivit agerpres.

”Este foarte tulburător să vedem cum în ultimii ani ei s-au îndepărtat” de Alianţa în care sunt membri din anii ’50, a spus Esper în faţa comitetului pentru servicii armate din Senatul american.


Citește și : Grupul social-democraţilor din PE lansează un apel la susţinerea Ursulei von der Leyen

”Decizia lor privind S-400 este una greşită şi dezamăgitoare”, a completat el, după ce Turcia a recepţionat săptămâna trecută primele componente ale rachetelor antiaeriene S-400 achiziţionate din Rusia.

Mark Esper a reafirmat că Turcia nu mai poate participa la programul avionului american invizibil F-35 în condiţiile în care se dotează şi cu acele sisteme de rachete ruseşti. Pentagonul a luat deja măsuri pentru eliminarea Turciei din programul F-35, Congresul urmând să blocheze livrarea acestor avioane către Turcia. Armata turcă intenţionează să achiziţioneze circa 100 de avioane de acest tip.

”Puteţi avea fie S-400, fie F-35. Nu le puteţi avea pe amândouă”, a punctat Mark Esper. Washingtonul susţine că, dacă aparatul F-35 ajunge în dotarea armatei turce, operatorii ruşi care îi vor instrui pe militarii turci să folosească rachetele S-400 ar putea afla secrete tehnologice ale acestui avion.

Citește și : Trump ‘se spală pe mâini’ după violentele tweeturi xenofobe împotriva aleselor democrate: ‘Nu e o uncie de rasism în mine!’

Vorbind luni la o acţiune de marcare a trei ani de la puciul eşuat împotriva sa, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a precizat că livrările de rachete S-400 contractate pentru armata turcă se vor derula până în luna aprilie 2020. În pofida avertismentelor SUA, el a refuzat în mod repetat să renunţe la achiziţia acestor rachete ruseşti.