DISTRIBUIȚI

Scriitorul peruan Mario Vargas Llosa, laureat al premiului Nobel pentru literatură, a declarat miercuri că, în privinţa alegerilor prezidenţiale din octombrie din Brazilia, în pofida ”maimuţărelilor” actualului preşedinte de extremă dreaptă Jair Bolsonaro, preferă un triumf al acestuia în faţa contracandidatului său Luiz Inacio Lula da Silva, transmite EFE, potrivit agerpres.

Llosa a participat la o conferinţă în capitala Uruguayului, Montevideo, la invitaţia ”think tank-ului” Centrul de Studii pentru Dezvoltare (CED, liberal), în care a vorbit despre temele de actualitate din America Latină, printre ele, Brazilia.


Citește și: Rusia pune sub semnul întrebării forţa europeană EUFOR-Althea din Bosnia şi Herţegovina – Black News

”Cazul Bolsonaro este foarte greu. Maimuţărelile lui Bolsonaro sunt foarte greu de acceptat pentru un liberal. Acum, între Bolsonaro şi Lula, îl prefer pe Bolsonaro. Cu toate maimuţărelile lui, Bolsonaro nu e Lula”, a comentat Llosa.

Scriitorul peruan a apreciat că ”există un soi de îndrăgostire de Lula, mai ales în Europa”, însă a amintit că cel care a fost preşedintele Braziliei între anii 2003 şi 2010 ”a fost închis”, iar judecătorii l-au condamnat ”pentru hoţie”.

Vargas Llosa a insistat că Bolsonaro ”nu este un candidat care să ne trezească entuziasmul”, însă a evitat să-l critice pe actualul preşedinte brazilian, cu o singură excepţie, referitoare la modul în care Bolsonaro a refuzat vaccinurile anticoronavirus.

Citeşte şi: Berlinul evaluează anunţul Rusiei privind sancţiunile împotriva Gazprom Germania – Black News

”Este o inepţie, este absurdă înfruntarea la modul la care a făcut-o el. Îmi pare o totală iresponsabilitate”, a spus Llosa, care a a fost spitalizat pentru COVID-19 în urmă cu două săptămâni la Madrid.

Lula este considerat favoritul scrutinului prezidenţial din octombrie. Însă, în pofida acestui fapt, distanţa care-l separă pe liderul socialist de liderul extremei drepte şi principalul său rival la alegerile din octombrie a scăzut de la 14,2 puncte procentuale în februarie la 8,6 puncte procentuale în mai, potrivit sondajului publicat de compania MDA.