DISTRIBUIȚI
AFP

Pe fondul dramei psihologice din familia istorică a extremei drepte franceze, Marine Le Pen, candidată la preşedinţia Franţei, le-a cerut sâmbătă persoanelor tentate să-i părăsească tabăra în favoarea rivalului său Eric Zemmour să o facă „acum”, informează AFP, potrivit agerpres

„Cei care vor să plece, să plece. Dar să plece acum!”, a declarat Marine Le Pen, în timpul unei deplasări la Madrid, pentru o reuniune a liderilor partidelor de extremă dreapta şi suveraniste, la care participă şi premierii Ungariei şi Poloniei, Viktor Orban şi Mateusz Morawiecki.


Citește și : Xiomara Castro, prima femeie preşedinte în Honduras

Le Pen a făcut această declaraţie după ce a fost întrebată în legătură cu un europarlamentar, Nicolas Bay, care a însoţit-o la Madrid, dar care a refuzat să spună, sâmbătă, dacă va fi lângă ea până la primul tur al alegerilor prezidenţiale.

Această atenţionare pe un ton ferm intervine la două zile după declaraţii ale nepoatei sale, Marion Marechal, care a declarat că intenţionează să-l sprijine pe Eric Zemmour, scriitor şi jurnalist francez, care face campanie electorală de pe poziţii ultra radicale, împotriva imigraţiei şi islamului.

„Consider că tabăra poate fi schimbată, însă acest lucru trebuie făcut acum, pentru că avem 70 de zile până la un eveniment major pentru viitorul francezilor. (…) Este insuportabil să ai alături oameni care azi par să fie aici, în timp ce în realitate inima sau spiritul lor este în altă parte”, a mai spus Marine Le Pen.

Candidată pentru a treia oară la preşedinţia Franţei, sondajele o dau în mod regulat pe Marine Le Pen calificată în turul doi, alături de preşedintele aflat la sfârşit de mandat Emmanuel Macron, la fel ca în 2017. Ea este pe picior de egalitate cu candidata dreptei (Republicanii), Valerie Pecresse, cu 17%, în timp ce Eric Zemmour este creditat cu 13%.

O eventuală raliere a lui Marion Marechal la tabăra lui Eric Zemmour ar putea fi o lovitură grea pentru Marine Le Pen, care a văzut în ultimele zile oameni apropiaţi – printre care europarlamentaii Gilbert Collard şi Jerome Riviere – părăsind partidul său pentru a adera la echipa lui Zemmour.

Citește și : China o lasă pe Michelle Bachelet să viziteze regiunea Xinjiang

Familia Le Pen, care domină peisajul extremei drepte în Franţa începând din anii 1980, este în mod regulat zguduită de drame de familie, inclusiv între patriarhul Jean-Marie Le Pen şi fiica sa Marine, care i-a succedat în fruntea partidului Frontul Naţional în 2011 (devenit între timp Adunarea Naţională) şi care l-a exclus din partid în 2015, după ce el a făcut din nou declaraţii controversate despre Holocaust.

Cele două tururi de scrutin ale alegerilor prezidenţiale din Franţa se vor desfăşura pe 10, respectiv 24 aprilie.