DISTRIBUIȚI
AFP

Preşedinta Adunării Naţionale (RN, fostul Front Naţional, de extremă dreapta), Marine Le Pen, a criticat luni o ‘utilizare politicianistă’ şi ‘electoralistă’ a diplomaţiei de către şeful statului francez, Emmanuel Macron, după rechemarea pentru consultări, joia trecută, a ambasadorului francez la Roma, în urma unei întâlniri a vicepremierului italian Luigi Di Maio cu reprezentanţi ai ‘vestelor galbene’, în apropiere de Paris, transmite AFP, potrivit agerpres.

‘Există o utilizare politicianistă a diplomaţiei, pe care o găsesc foarte îngrijorătoare, din partea lui Emmanuel Macron, pentru că el vrea cu orice preţ să apară ca opozantul politic al politicii duse de (vicepremierul italian Matteo) Salvini, de (premierul ungar Viktor ) Orban, cu preţul punerii celor două ţări ale noastre, aliate de multă vreme, într-o situaţie de criză’, a declarat Marine Le Pen la postul France Inter.


Citește și: Retragerea SUA din Orientul Mijlociu crește semnificativ vânzarea de arme în regiune

‘Utilizarea de către Emmanuel Macron a acestui epifenomen este foarte electoralistă’, a adăugat candidata învinsă de Macron la prezidenţialele din 2017 şi al cărei partid se află umăr la umăr în sondaje cu formaţiunea La République en Marche a lui Macron.

În opinia liderei RN, există o ‘contradicţie foarte puternică’ din partea lui Macron, ‘care vrea dispariţia frontierelor, care este pentru federalismul european, care este chiar acela care a venit cu ideea listelor transnaţionale’ la alegerile pentru Parlamentul European, dar ‘se scandalizează că un responsabil politic italian vine să discute cu activişti politic în Franţa’.

Citește și: Șeful Pentagonului face o vizită-fulger în Afganistan – FOTO

Ea a criticat, de asemenea, ‘ingerinţa şi indignarea cu geometrie variabilă’: ‘Când (fostul preşedinte american Barack) Obama cheamă să se voteze pentru Macron, toată lumea găseşte acest lucru extraordinar. Când (preşedintele turc Recep Tayyip) Erdogan vine să facă un mare miting la Strasbourg, nimeni nu are nimic de spus’, a mai spus preşedinta Adunării Naţionale.