DISTRIBUIȚI

Franţa ar trebui să nu mai livreze tunuri de tip Caesar Ucrainei, pentru că ”nu poate ajuta Ucraina (…) în detrimentul propriei securităţi”, consideră şefa grupului deputaţilor din cadrul Rassemblement nationale (RN, extremă dreapta) Marine Le Pen, în contextul în care Kievul a primit de la Paris 18 tunuri de acest tip, iar alte şase ar putea fi livrate în curând, relatează AFP, scrie news.ro .  

Întrebată de postul CNews dacă Parisul ar trebui să oprească livrarea tunurilor de tip Caesar Kievului, Le Pen – o cunoscută apropiată a Kremlinului – a răspuns că ”da, aşa cred”.


Citește și: Situaţia din Iran, dezbătută în Consiliul drepturilor omului al ONU

Franţa a trimis Ucrainei 18 tunuri de tip Caesar – considerat giuvaierul artileriei franceze -, cu o rază de acţiune de 40 de kilometri, şi urmează să trimită alte şase în curând.

”Ajutarea Ucrainei pe măsura mijloacelor noastre este un lucru onorabil, dar nu o putem face în detrimentul propriei noastre securităţi, a securităţăii propriului nostru popor”, a subliniat şefa extremei drepte franceze.

”Tot materialul (militar) pe care-l transferăm azi în Ucraina este material care lipseşte Franţei”, iar ”livrarea de material (militar) greu, de care armatele noastre au nevoie, înseamnă să le slăbim şi să ne asumnăm un risc în securitatea noatră internă”, consideră ea.

Citește și: UE raportează cel puţin 238.000 de decese premature în 2020 din cauza poluării aerului

Ea se declară însă în favoarea ”transferului know-how-ului, unor formări, unui material de protecţie, veste antiglonţ” către armata ucraineană.

Marine Le Pen este de părere că ”noi nu avem capacitatea, azi, se pare, de a purta (un război) la înălţimea eficienţei armatei noastre, a kno-how-ului ei, a capacităţilor ei umane”.