DISTRIBUIȚI
www.iranintl.com

Marina militară americană a anunţat marţi că a blocat în Golful Oman, pe o rută din Iran către Yemen, o navă de pescuit la bordul căreia se aflau peste 2.000 de pistoale-mitralieră, transmite AFP, potrivit agerpres.

Operaţiunea a avut loc în 6 ianuarie „pe o rută folosită în trecut pentru traficul ilicit către (mişcarea) Houthi din Yemen”. Din echipaj făceau parte şase yemeniţi, iar încărcătura cuprindea 2.116 arme AK-47, arată un comunicat al Flotei a 5-a a Statelor Unite, cu baza în Bahrein.


Citește și : Uniunea Europeană va impune noi sancţiuni împotriva Belarusului pentru sprijinul acordat Rusiei

Transportul „face parte din activităţile permanente de destabilizare ale Iranului”, a afirmat viceamiralul Brad Cooper, comandantul marinei militare americane.

Puterea din Yemen, susţinută de o coaliţie militară condusă de Arabia Saudită, acuză Iranul de înarmarea rebelilor Houthi; guvernul de la Teheran nu recunoaşte că acţionează în acest sens.

Forţele navale ale SUA au mai capturat în zonă, în ultimele două luni, alte două vase – unul care transporta explozibili şi altul cu 7000 de lansatoare de rachete.

În conflictul din Yemen şi-au pierdut viaţa din 2014 sute de mii de oameni. Cea mai săracă ţară din Peninsula Arabică este afectată de una din cele mai grave crize umanitare din lume, reaminteşte AFP. Un armistiţiu negociat de ONU în aprilie anul trecut a oferit populaţiei un răgaz de şase luni, însă părţile aflate în conflict nu au ajuns la un acord pentru prelungirea încetării focului.

Citește și : NATO şi UE se angajează să-şi intensifice cooperarea