DISTRIBUIȚI
© REUTERS / U.S. Marine Corps/Cpl. Darien J. Bjornda

Flota a 5-a americană a anunţat joi lansarea unei noi forţe operaţionale – „task force” – care integrează drone şi inteligenţă artificială, într-un context de tensiuni cu Iranul în Golf, informează AFP, potrivit agerpres.

Această nouă forţă va servi la „ameliorarea cunoştinţelor noastre în domeniul maritim şi, pe de altă parte, la întărirea capacităţii noastre de disuasiune”, a declarat Brad Cooper, şeful Comandamentului central al forţelor navale americane (Navcent), citat într-un comunicat.


Citește și : Merkel spune că va pleca din postul de cancelar având conştiinţa curată

Noua „task force” va fi „dedicată integrării rapide a sistemelor fără pilot şi inteligenţei artificiale în operaţiuni maritime în regiunea unde se află flota a 5-a (cu baza în Bahrain)”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Marinei americane, Tim Hawkins. Potrivit lui Hawkins, este vorba de „sisteme (fără pilot) ce pot fi utilizate sub apă, la suprafaţa apei sau deasupra apei”.

Noua forţă operaţională se va baza pe parteneri regionali şi de coaliţie, potrivit Navcent.

Începând cu februarie, mai multe nave având legături cu Iranul sau Israelul au fost ţinta unor sabotaje şi explozii.

Citește și : Premierul spaniol Pedro Sanchez promite înăsprirea pedepselor pentru a preveni delictele de ură

Pe 29 iulie, Mercer Street, un petrolier administrat de o societate aparţinând unui miliarda israelian, a fost ţinta unui atac cu dronă în largul Omanului, atac în care au murit un agent de securitate britanic şi un membru al echipajului, cetăţean român, precizează AFP.

Luna trecută, miniştrii de externe ai ţărilor G7 au afirmat că „toate indiciile disponibile arată clar spre Iran”, declaraţie respinsă în mod ferm de Teheran.