DISTRIBUIȚI
The Tepegraph

Premierul spaniol, Mariano Rajoy, le-a transmis miercuri separatiştilor catalani că respinge orice mediere în criza care continuă după ce premierul Cataloniei, Carles Puigdemont, a semnat o declaraţie de independenţă, dar a cărei aplicare a suspendat-o în aşteptarea unui dialog cu Madridul, transmit agenţiile internaţionale de presă, potrivit agerpres.

‘Nu este posibilă o mediere între legea democratică şi ilegalitatea sau nesupunerea civică’, a spus Rajoy în faţa parlamentului spaniol, unde a venit pentru a vorbi despre evoluţia situaţiei din Catalonia. El a reafirmat că referendumul de independenţă organizat pe 1 octombrie de un ‘grup de activişti’ a fost ilegal.


Citeşte şi: Rajoy îi cere lui Puigdemont să clarifice dacă a declarat sau nu independenţa Cataloniei şi ameninţă că SUSPENDĂ autonomia regiunii

Şeful executivului catalan a anunţat marţi seară o suspendare a declaraţiei de independenţă a regiunii, lansând în schimb un apel la dialog ca parte a parcursului Cataloniei către secesiunea de Spania. Puigdemont a afirmat că referendumul din 1 octombrie i-a dat executivului său mandatul de a transforma Catalonia într-un ‘stat independent’, dar că acest proces ar trebui să fie îngheţat în aşteptarea altor tratative.

Înainte să vină miercuri în faţa parlamentului, Mariano Rajoy i-a cerut preşedintelui Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, să clarifice dacă a declarat independenţa înainte ca Madridul să adopte vreo măsură pentru a prelua controlul asupra acestei regiuni autonome.