DISTRIBUIȚI
captura YouTube

Premierul spaniol Mariano Rajoy a exclus vineri convocarea de alegeri naţionale după ce separatiştii catalani au câştigat un vot regional, împiedicând încercarea sa de a soluţiona cea mai gravă criză politică care a afectat ţara în ultimele decenii, relatează Reuters.

Rajoy mizase pe faptul că partidele unioniste vor prelua controlul asupra guvernului regional catalan pe care l-a demis în octombrie pentru că promova separarea Cataloniei de Spania.


Citește și : Thorbjørn Jagland îi transmite preşedintelui Klaus Iohannis să ceară opinia Comisiei de la Veneţia privind legile justiției

„Susţinătorii independenţei au pierdut din sprijin. Mai puţin decât speram noi, dar au pierdut”, a insistat vineri Rajoy.

Separatiştii vor avea majoritatea în legislativ şi sunt singurii care ar putea forma un guvern, chiar dacă partidul cel mai votat a fost Ciudadanos (37 de locuri), liberal şi care se opune independenţei. Acesta nu va dispune însă de aliaţi pentru a forma un guvern, date fiind scorurile înregistrate de socialişti (17 locuri) şi de Partidul Popular al premierului Mariano Rajoy (doar 3 mandate). Principalele două partide pro-independenţă, Împreună pentru Catalonia şi ERC – republicanii de stânga -, au obţinut 34, respectiv 32 de mandate, iar pentru o majoritate în viitorul parlament vor avea nevoie de sprijinul CUP (separatiştii antisistem, 4 mandate).

După victoria taberei sale separatiste la alegerile care au avut loc joi în regiunea Catalonia, liderul catalan destituit de către Madrid, Carles Puigdemont, i-a propus vineri şefului guvernului central spaniol, Mariano Rajoy, să se întâlnească în afara Spaniei.