DISTRIBUIȚI
The Guardian

Prim-ministrul spaniol Mariano Rajoy a declarat sâmbătă, când are loc audierea separatistului Quim Torra, pe care Carles Puigdemont l-a desemnat să-i succeadă la conducerea regiunii Catalonia, că ceea ce a văzut şi auzit de la el nu este pe gustul Partidului Popular (PP), potrivit news.ro .

Aflat în Jerez, unde a fost primit cu huiduieli, Rajoy a reiterat – în prima zi de dezbateri privind învestitura lui Torra – că Guvernul va garanta aplicarea legii, informează La Vanguardia.


Citește și : În Irak au loc primele alegeri parlamentare de după înfrângerea Statului Islamic

„Catalonia are nevoie de un guvern acum, de un guvern care să se supună legii şi care să guverneze pentru toţi”, a transmis el.

Torra, la începutul discursului său pentru învestitură, a afirmat că „preşedintele legitim” al Cataloniei este Carles Puigdemont şi a promis să fie „loial mandatului 1-O” pentru a „construi un stat independent sub forma unei republici”.

Pentru şeful Executivului, ce a spus Torra nu este reprezentativ pentru ce reprezintă Catalonia. Totuşi, s-a abţinut să facă judecăţi de valoare cu privire la candidat.

Rajoy, la fel cum a declarat vineri în Cádiz, a spus că Guvernul va face ca legea şi Constituţia să fie aplicate, pentru a fi menţinută unitatea Spaniei, şi că nimeni nu va putea acţiona împotriva egalităţii tuturor spaniolilor pentru că aceasta este baza democraţiei.

Citește și : Un raport ONU denunță ostilitatea faţă de toate minorităţile etnice în Marea Britanie