DISTRIBUIȚI

Mareşalul libian Khalifa Haftar, liderul uneia din cele două facţiuni rivale angrenate într-un război pentru putere în Libia, a fost distins cu premiul „Preţul pentru curaj politic” de către revista franceză ”Politique internationale”, potrivit AFP, scrie agerpres.

Revista, care publică din 1978 texte ale unor mari decidenţi politici, economici sau diplomatici de pe întreg spectrul politic, decernează cu regularitate un premiu drept recompensă pentru o „acţiune curajoasă condusă de un actor cunoscut pe scena naţională sau internaţională”, potrivit directorului său, Patrick Wajsman.


Citește și : Doi români au plecat să viziteze toată America, dar au rămas izolaţi în Columbia

Printre laureaţii revistei figurează Ursula von der Leyen, actuala preşedintă a Comisiei Europene, fostul premier grec Alexis Tsipras sau regele Abdullah al Iordaniei.

Mareşalul Haftar „duce în ţara sa o luptă decisivă împotriva terorismului islamist şi împotriva regimului Fraţilor musulmani cu sediul la Tripoli şi susţinut pe plan militar de preşedintele turc Erdogan”, a declarat Patrick Wajsman, cu referire la rivalul acestuia, Fayez al-Sarraj, şeful Guvernului de Uniune Naţională (GNA), considerat apropiat de mişcarea islamistă Fraţii musulmani şi sprijinit activ de Turcia.

Citește și : Incendiu la bordul unui submarin nuclear aparţinând armatei franceze

Mareşalul Haftar, omul forte din estul libian, desfăşoară de peste un an o ofensivă vizând cucerirea Tripoli, în Vest, sediul GNA, susţinut de ONU. Dar el a pierdut teren în ultimele săptămâni.

„Oricare ar fi rezultatul evenimentelor în curs de desfăşurare, aceasta este cauza întrupată de Haftar pentru care este recompensat. O alegere dictată de asemenea de pericolul pe care îl reprezintă pentru Europa o instalare turcă durabilă pe coasta sudică a Mediteranei”, a subliniat Wajsman, citat de France Presse.