DISTRIBUIȚI
Il Fatto Quotidiano

Şeful guvernului italian Giuseppe Conte l-a primit joi dimineaţa la Roma pe mareşalul libian Khalifa Haftar, ”omul forte” din estul Libiei care a lansat o ofensivă împotriva capitalei Tripoli, relatează AFP, potrivit agerpres.

”A fost o întâlnire destul de lungă, un schimb lung de informaţii. I-am făcut cunoscută poziţia guvernului. Vrem o încetare a focului şi considerăm calea diplomatică drept unica soluţie”, a declarat Conte presei în marja unei alte întâlniri la mijlocul zilei.


Citește și : Salvini, investigat pentru că a folosit aeronavele poliţiei pentru a călători în timpul campaniei

Nimic nu s-a aflat înainte de trecerea lui Haftar prin Italia. Potrivit media italiene, Haftar urma să meargă apoi la Paris.

Marţi, ministrul francez de externe Jean-Yves Le Drian a anunţat că preşedintele francez Emmanuel Macron intenţionează să se întâlnească cu Haftar.

Giuseppe Conte a declarat la rândul său săptămâna trecută că doreşte să se întâlnească cu responsabilul libian, după ce l-a primit pe premierul guvernului libian de uniune naţională (GNA), Fayez al-Sarraj, pe 7 mai la Roma.

După mai bine de o lună de ofensivă, fără rezultate, a trupelor mareşalului Haftar pentru a cuceri Tripoli, situaţia din Libia pare să fie în impas, atât din punct de vedere militar, cât şi din punct de vedere politic.

Citește și : O grupare jihadistă revendică atacul asupra unui contingent al armatei din Niger

Uniunea Europeană a condamnat luni ofensiva forţelor mareşalului Haftar, considerând-o drept o ameninţare pentru securitatea internaţională, şi a făcut apel la o încetare imediată a focului în Libia.