DISTRIBUIȚI
Sputnik

Mareşalul Khalifa Haftar şi-a anunţat marţi candidatura la alegerile prezidenţiale din Libia, prevăzute să aibă loc la 24 decembrie, transmit Reuters şi AFP, potrivit agerpres.

‘Alegerile sunt singura cale de ieşire din criza gravă în care a intrat ţara noastră’, a spus Haftar într-un discurs televizat de la Benghazi, fieful său.


Citeşte şi: Un număr record de americani și-au părăsit locul de muncă în septembrie – Black News

‘Îmi declar candidatura la alegerile prezidenţiale, nu pentru că alerg după putere, ci pentru a conduce poporul nostru în această perioadă crucială spre glorie, progres şi prosperitate’, a adăugat el.

După discurs, urma să se prezinte la biroul din Benghazi al Autorităţii electorale pentru a-şi depune oficial candidatura.

La 22 septembrie, Haftar (77 de ani) s-a retras provizoriu de la conducerea autoproclamatei Armate naţionale libiene (ANL), aşa cum prevede legea electorală, spre a se putea prezenta la prezidenţiale.

Mareşalul, acuzat de adversari că vrea să instaureze o dictatură militară, încearcă să câştige puterea prin alegeri după eşecul răsunător al aventurii sale militare în 2019 la porţile capitalei Tripoli, sediul guvernului recunoscut de ONU.

Citeşte şi: Pentagonul observă o activitate militară NEOBIŞNUITĂ a Rusiei la graniţa cu Ucraina – Black News

Candidatura mareşalului Haftar, susţinut de actori regionali implicaţi în dosarul libian, precum Egipt şi Emiratele Arabe Unite, survine la două zile după cea a lui Saif al-Islam Gaddafi, fiul fostului dictator Muammar Gaddafi.

După căderea regimului Gaddafi în 2011, Libia este scena unor violenţe sângeroase şi a luptelor între puteri rivale în estul şi vestul ţării.