DISTRIBUIȚI
Daily Express

Liderul forţelor din estul Libiei, mareşalul Khalifa Haftar, a dat asigurări vineri că se va opune militar „invadatorilor turci” – Ankara susţinând guvernul de la Tripoli – în cazul în care negocierile interlibiene menite să stabilească un armistiţiu durabil vor eşua, informează AFP, potrivit agerpres.

„Dacă negocierile de la Geneva nu vor duce la pace şi securitate în ţara noastră, dacă mercenarii nu vor pleca de unde au venit, atunci forţele armate (ale lui Khalifa Haftar) îşi vor îndeplini datoria constituţională (…) de apărare în faţa invadatorilor turco-otomani”, a declarat Haftar pentru agenţia de presă rusă RIA Novosti.


Citeşte şi: Ultimele cifre ale epidemiei de coronavirus în China

Potrivit agenţiei, mareşalul se afla în vizită la Moscova, Rusia fiind considerată, în pofida negărilor sale, unul dintre principalii susţinători ai lui Haftar în conflictul său armat cu trupele guvernamentale ale Guvernului libian de Uniune Naţională (GNA) al lui Fayez al-Sarraj, notează AFP.

Turcia condusă de preşedintele Recep Tayyip Erdogan îl susţine, în ceea ce o priveşte, pe Fayez al-Sarraj, cu care a semnat în noiembrie 2019 acorduri pentru cooperare militară, maritimă şi în domeniul securităţi. Erdogan şi Al-Sarraj au avut o întrevedere joi la Istanbul.

Haftar i-a acuzat pe Erdogan şi pe Al-Sarraj că nu respectă angajamentele asumate la o conferinţă internaţională care a avut loc la începutul anului la Berlin, în timpul căreia comunitatea internaţională s-a angajat să nu se amestece în conflictul din Libia.

Citeşte şi: Un american a fost EXECUTAT pe scaunul electric

„Răbdarea noastră a ajuns la capăt”, a spus Haftar. În opinia sa, negocierile de la Geneva nu vor putea reuşi decât în caz de „retragere a mercenarilor sirieni şi turci, opririi livrărilor de arme din Turcia spre Tripoli şi de lichidare a grupărilor teroriste”.

Emisarul ONU pentru Libia, Ghassan Salame, a apreciat că punerea în aplicare a unui armistiţiu durabil este o misiune „foarte dificilă ” însă „nu imposibilă”.