DISTRIBUIȚI
Sputnik

Comandantul trupelor libiene în estul ţării, mareşalul Khalifa Haftar, a cerut Europei elicoptere şi drone pentru a supraveghea graniţa la sudul ţării şi pentru a lupta împotriva imigraţiei, relatează vineri AFP, potrivit agerpres.

‘Am prezentat un plan pornind de la principiul că Libia nu este punctul de sosire, ci numai un culoar pentru migranţii care doresc să meargă în Europa’, a declarat mareşalul într-un interviu publicat vineri în Corriere della Sera, după ce a fost primit la Roma şi Paris în această săptămână.


‘Acest plan prevede necesitatea de a negocia cu ţările vecine Libiei de unde pleacă migranţii. În ceea ce priveşte controlul la frontierele de sud, forţele mele pot furniza mână de lucru, dar voi europenii trebuie să trimiteţi ajutor: drone, elicoptere, dispozitive pentru vedere pe timp de noapte, vehicule’, a explicat militarul libian.

Citeşte şi: Un jihadist ISIS ‘îşi cere scuze’ pentru problemele create

ONU a impus un embargou privind orice livrare militară spre Libia, dar potrivit mareşalului Haftar, ‘toate ţările europene interesate să oprească imigraţia ar trebui să-l revoce’.

El a dat asigurări că ministrul italiană a apărării, Roberta Pinotti, a ‘acceptat deja un program de antrenare a soldaţilor libieni în Italia’.

Mareşalul Haftar, care contestă autoritatea guvernului de unitate naţională (GNA), cu baza la Tripoli, îşi consolidează de mai multe săptămâni statutul de interlocutor indispensabil pentru a soluţiona criza din Libia.

Italia, fostă putere colonială, a fost cel mai important sprijin în Europa al GNA, condus de Fayez al-Sarraj şi recunoscut de comunitatea internaţională.

Dar în faţa unei comisii parlamentare joi, Roberta Pinotti a declarat că Italia nu se amestecă în disputele dintre Sarraj şi Haftar. ‘Dorim o Libie unită şi paşnică şi suntem pregătiţi să lucrăm cu toţi cei care intenţionează să lucreze paşnic pentru unitatea ţării’, a subliniat ea.

Libia este pradă miliţiilor locale, în timp ce două autorităţi îşi dispută puterea: pe de o parte, GNA, recunoscut de comunitatea internaţională şi având sediul la Tripoli, pe de altă parte, o autoritate care îşi exercită puterea în estul ţării, cu susţinerea mareşalului Khalifa Haftar.