DISTRIBUIȚI
Al-Arabiya

Marele ayatollah al Irakului, Ali Sistani, a declarat vineri că un nou prim-ministru al ţării va trebui numit fără ingerinţă externă, după ce şeful guvernului, Adel Abdul Mahdi, şi-a anunţat demisia în urmă cu o săptămână, transmit Reuters şi AFP, potrivit agerpres.

Sistani, cea mai înaltă autoritate religioasă şiită a Irakului, este considerat a fi avut rolul decisiv în numirea tuturor premierilor irakieni după alungarea dictatorului Saddam Hussein în 2003.


Citeşte şi: Pentagonul îşi creşte semnificativ contingentul din Orientul Mijlociu

Vineri, Sistani i-a îndemnat pe liderii politici să renunţe la partizanatul politic în alegerea noului şef al guvernului, afirmând că el nu se va implica în aceste eforturi.

‘Sperăm că un nou şef al guvernului şi membrii acestuia vor fi aleşi în termenul constituţional’ de 15 zile de la demisia lui Mahdi validată de parlament duminică, a afirmat un reprezentant al lui Sistani, în predica ţinută vineri în oraşul sfânt şiit Kerbala.

Citeşte şi: Putin vrea să reînnoiască rapid tratatul nuclear cu SUA

‘Aceasta trebuie să aibă loc de asemenea fără nicio ingerinţă externă’, a adăugat el.

Abdul Mahdi a demisionat vinerea trecută după ce Sistani le-a cerut deputaţilor să-şi reconsidere susţinerea faţă de guvern în urma celor două luni de proteste împotriva clasei politice, proteste reprimate sângeros de forţele de securitate.