DISTRIBUIȚI

Preşedintele Jair Bolsonaro a afirmat duminică că „răul abia acum urmează”, făcând referire la mareea neagră misterioasă care a invadat în ultimele trei luni peste 200 de plaje din nord-estul Braziliei, transmite luni AFP, potrivit agerpres.

„Ce s-a răspândit şi s-a curăţat până în prezent reprezintă o mică parte din cantitatea deversată. Răul abia acum urmează”, a declarat Jair Bolsonaro într-un interviu acordat canalului de televiziune Record.


Citeşte şi: McDonald’s îşi dă afară directorul general

Preşedintele Braziliei a adăugat că „toate indiciile” conduc spre petrolierul grec Bouboulina, pe care autorităţile braziliene l-au acuzat deja vineri ca fiind responsabil pentru acest dezastru ecologic după analizarea informaţiilor obţinute prin satelit. Compania elenă care gestionează petrolierul, Delta Tankers, a dezminţit acuzaţia.

Este vorba de un act criminal, a acuzat Bolsonaro, care a adăugat că se aşteaptă la „un dezastru mult mai mare”.

Citeşte şi: Margrethe Vestager: UE nu are nevoie de campioni industriali ‘cocoloşiţi’

Autorităţile braziliene au detectat pe 29 iulie o deversare de hidrocarburi la peste 700 km în largul coastelor statului Paraiba. Petrolul şi-a făcut apariţia pe 30 august în apele din zona litoralului situat în nord-estul Braziliei, înaintând apoi spre sud până în dreptul statului Bahia.

Mareea neagră a afectat aproximativ 2.000 de km de-a lungul coastei Braziliei, în special regiunea Abrolhos din apropiere de Bahia, sanctuar pentru balenele cu cocoaşă şi pentru formaţiuni de coral unice în lume.