DISTRIBUIȚI

Consilierii FDA (Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente) au votat vineri să recomande vaccinurile de rapel COVID-19 pentru americanii cu vârsta de 65 de ani și peste și pentru cei cu risc crescut de boală severă, după ce au respins în mod covârșitor cererea de aprobare mai largă, transmite REUTERS.

De asemenea, grupul a recomandat ca FDA să includă lucrători din domeniul sănătății și alții cu risc crescut de expunere profesională la virusul care cauzează COVID-19, cum ar fi profesorii.


În ciuda sferei de aplicare restrânse a autorizației propuse, recomandarea comisiei ar acoperi majoritatea americanilor care au primit vaccinul în primele etape ale campaniei de vaccinare din SUA.

„Astăzi am făcut un pas important înainte pentru a oferi o protecție mai bună americanilor împotriva COVID-19”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Kevin Munoz. „Suntem pregătiți să oferim doze de rapel americanilor eligibili odată ce procesul se va încheia la sfârșitul săptămânii viitoare”, a spus el.

FDA este de așteptat să ia în curând decizia cu privire la a treia rundă de vaccinare. Nu este obligat de recomandarea comisiei, dar o va lua în considerare.

Dr. Paul Offit, expert în boli infecțioase la Universitatea din Pennsylvania și membru al grupului, a declarat că recomandarea este „un pas înapoi” față de recomandarea administrației Biden privind rapelurile extinse începând cu 20 septembrie.

„Asta nu este aşa. Sună cam aşa:„ Vom testa apa, pas cu pas ”, a spus Offit, care a votat împotrivă cu privire la întrebarea inițială a utilizării pe scară largă a rapelurilor și în favoarea pentru o ofertă mai modestă de vaccinuri pentru cei cu risc mai mare.

Prin votul de 16 la 2, membrii Comitetului consultativ FDA pentru vaccinuri și produse biologice conexe au refuzat să recomande o a treia doză de vaccin Pfizer (PFE.N)/BioNTech oricărei persoane cu vârsta de 16 ani și peste care a primit a doua doză cu cel puțin șase luni înainte.

Paneliştii au sugerat că dovezile care susțin aprobarea generală sunt inadecvate și au dorit să vadă mai multe date de siguranță, în special cu privire la riscul de inflamație cardiacă la persoanele mai tinere după vaccinare.

Membrii panelului au aprobat apoi în unanimitate recomandarea pentru o a treia doză pentru bătrâni și alți americani cu risc ridicat, convinși de dovezile care arată că prezintă un risc mai mare de COVID-19 sever și pot avea mai multe șanse de a avea imunitate în scădere după primele runde de vaccinare.

Consilierii Centrelor SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) sunt programaţi să se întâlnească pe 22 și 23 septembrie pentru a discuta recomandări suplimentare pentru cine va fi eligibil pentru noile vaccinuri.

„Ne întrebăm cât de bine poate fi gestionată această restricție în lumea reală sau cum să oprească oamenii, dar ideea este – va fi disponibilă pentru cei care au nevoie de ea”, a declarat analistul Jefferies Michael Yee.

Pfizer ar putea reveni în continuare cu mai multe date pentru a susține o autorizare sau o aprobare mai largă.

Producătorul de medicamente a spus că „va colabora cu FDA după reuniunea pentru a aborda întrebările comitetului, deoarece continuăm să credem în beneficiile unei doze de rapel pentru o populație mai largă”.

Acțiunile Pfizer s-au închis în scădere cu 1,3%, în timp ce acțiunile tranzacționate în SUA ale BioNTech au încheiat ziua cu 3,6% mai jos.

Unele țări, inclusiv Israelul și Marea Britanie, au început deja campanii de rapel anti-COVID-19. Statele Unite au autorizat doze suplimentare pentru persoanele cu sistem imunitar compromis luna trecută și aproximativ 2 milioane de persoane au primit deja un al treilea vaccin, potrivit CDC.

Președintele Joe Biden a depus eforturi suplimentare în fața spitalizărilor în creștere și a deceselor cauzate de varianta extrem de contagioasă Delta a coronavirusului, în special printre cei nevaccinați, și a cazurilor în creștere de infecții descoperite în rândul americanilor complet vaccinați.

Sondajele recente au arătat că majoritatea americanilor vaccinați doresc o doză de rapel pentru a le spori imunitatea.