DISTRIBUIȚI
Pagina de Rusia

Generalul american Ben Hodges, fost comandat al forțelor armate americane din Europa, a vorbit la conferința Black Sea and Balkans Security Forum despre importanța Mării Negre, afirmând că bazinul pontic este singurul loc pe unde Rusia își poate proiecta puterea în estul Mării Mediterane, potrivit mediafax.

„Marea Neagră nu este un lac rusesc, nu este lacul nimănui, este o extensie a Oceanului Atlantic”, a afirmat generalul (r) Hodges.


Citește și : Poliţia cipriotă a găsit cadavrul celei de-a șaptea victime a criminalului în serie

„Cand te uiti la lume dintr-o perspectivă puțin diferită, din nordul lumii, observăm că Marea Neagră este pe unde Rusia se conectează cu restul lumii, este pe unde Rusia își proiectează puterea în restul lumii (…), este singurul loc unde Rusia își poate proiecta puterea maritimă pentru interesele sale strategice în estul Mării Mediterane, Africa de Nord și Siria”, a explicat Hodges, adăugând că „este dreptul suveran al Rusiei să-și proiecteze puterea, este o țară riverană la Marea Neagră, ar trebui să poată face acest lucru, însă este vorba de cum fac acest lucru și care este impactul asupra noastră, a aliaților NATO, cum ar România și Bulgaria. Și din acest motiv Turcia este atât de importantă (…) este esențial să menținem Turcia în alianță”.

Citește și : Mexic: Vânzarea avionului prezidenţial va ajuta la finanţarea unui plan de control al migraţiei

După anexarea regiunii Crimeea de către Moscova și invazia rusă în Georgia, „alianța (NATO) a realizat puțin mai lent că Marea Neagră este la fel de importantă, chiar mai importantă ca Marea Baltică”, a mai spus generalul american.