DISTRIBUIȚI
Știri Necenzurate

Filipinele vor adresa un protest diplomatic Chinei, în timp ce Manila este preocupată de o posibilă repunere în discuţie de către Beijing a unei promisiuni de a nu militariza o mică insulă disputată în Marea Chinei de Sud, relatează marţi AFP.

China revendică din motive istorice majoritatea acestei zone maritime unde ţările riverane au pretenţii rivale. Ea a consolidat recifele pe care le controlează pentru a construi acolo instalaţii, mai ales militare (aerodromuri, armamente), conform agerpres .


Marţi, ministrul filipinez al apărării Delfin Lorenzana a declarat că Manila investighează asupra unor rapoarte recente în legătură cu activităţile Chinei pentru a instala o bază militară pe insula artificială construită Fiery Cross Reef (numită „Yongshu” în China), revendicată de asemenea de Filipine şi Vietnam.

Citește și : Marea Britanie ar putea avea o ieșire din UE fără niciun acord privind Brexit-ul

În decembrie, centrul de studii american AMTI (Asian Maritime Transparency Initiative) a publicat un raport potrivit căruia China a continuat în 2017 proiectele sale în Marea Chinei de Sud în ciuda revendicărilor rivale ale ţărilor vecine (Filipine, Vietnam, Malaezia, Brunei).

Potrivit acestui raport, cele mai importante construcţii au fost realizate pe Fiery Cross, unde lucrările s-ar fi extins pe aproximativ 110.000 m2.

Potrivit lui Lorenzana, Beijingul a asigurat că nu va militariza recifele şi că acţionează „numai în scopuri paşnice precum turismul”, „dar dacă este adevărat şi putem dovedi ca au instalat soldaţi şi arme (…), ar fi o încălcare a ceea ce au spus”.

Întrebat despre preocupările filipineze, un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Lu Kang, a declarat că China „desfăşoară activităţi paşnice de construcţie pe propriul teritoriu” şi că Beijingul „are nevoie să construiască echipamente de apărare teritorială necesară”.

Manila a fost ani de zile adversarul cel mai fervent al expansionismului chinez în Marea Chinei de Sud, obţinând chiar în 2016 o decizie a Curţii Permanente de Arbitraj de la Haga, care a considerat ilegale revendicările Beijingului.

Curtea a fost sesizată de Benigno Aquino, predecesorul actualului preşedinte Rodrigo Duterte care, în schimb, încearcă să dezamorseze tensiunile cu Beijingul asupra Mării Chinei de Sud pentru a beneficia de relaţii economice îmbunătăţite.