DISTRIBUIȚI
The Telegraph

Vicepreşedinta formaţiunii Britain First, Jayda Fransen, devenită celebră după ce Donald Trump a retransmis pe Twitter nişte clipuri video antimusulmane postate de ea, a fost condamnată miercuri de justiţia britanică la 36 de săptămâni de închisoare pentru hărţuire de natură religioasă, relatează AFP.

Preşedintele acestui grup de extremă-dreaptă, Paul Golding, a primit la rândul său o pedeapsă de 18 săptămâni de închisoare, la finalul unei audieri în faţa unei instanţe din Folkestone (sudul Marii Britanii), conform agerpres.


Citirea verdictului a provocat furia partizanilor celor doi lideri, care au adresat insulte la adresa presei şi a sistemului judiciar pe când ieşeau din sala de şedinţă.

Citește și : Marea Britanie: Fostul agent rus Serghei Skripal şi fiica sa au fost vizați de un atac deliberat cu gaz iritant

Faptele s-au petrecut în mai 2017 în Kent (sud-estul Marii Britanii). Jayda Fransen, 31 de ani, şi Paul Golding, 36 de ani, au fost acuzaţi că au difuzat clipuri video şi manifeste în timp ce se desfăşura un proces la finalul căruia trei musulmani au fost condamnaţi pentru viol.

Cu acel prilej, ei au difuzat înregistrări video cu alte persoane pe care le-au prezentat pe nedrept ca fiind implicate în respectiva afacere şi au aruncat manifeste injurioase înspre boxa acuzaţilor.

Potrivit judecătorului Justin Barron, ei au dat dovadă de „ostilitate” faţă de musulmani. „A fost o campanie vizând să atragă atenţia asupra rasei, religiei şi originii imigranţilor acuzaţi”, a spus el.

Jayda Fransen şi mişcarea ei au devenit celebri pe neaşteptate la sfârşitul lui 2017, după ce preşedintele american, Donald Trump, a retransmis pe Twitter nişte clipuri islamofobe postate de ea pe aceeaşi reţea socială.

Ulterior, Donald Trump şi-a cerut scuze, după ce provocase indignare în Marea Britanie, premierul Theresa May denunţând o „greşeală”.

Britain First, mic grup de extremă-dreaptă destul de obscur, se prezintă ca un „partid politic patriotic” aflat în „război împotriva islamului”.