DISTRIBUIȚI
Cetusnews
Nikolai Glushkov (left). Leading Russian dissident.

O anchetă judiciară a fost deschisă joi de un tribunal londonez pentru a determina circumstanţele morţii exilatului rus Nikolai Gluşkov, relatează AFP, conform agerpres.

Nikolai Gluşkov fusese găsit mort la domiciliul său din vestul Londrei la 12 martie. Poliţia antiteroristă britanică a declanşat de asemenea o anchetă „din precauţie şi din cauza relaţiilor acestuia”, a explicat Scotland Yard. Ea a stabilit că Nikolai Gluşkov a decedat ca urmare a unei „compresiuni la nivelul gâtului”.


Citește și : Klaus Iohannis : Pentru noi stadiul negocierilor privind Brexit „arată foarte bine”

Ancheta deschisă joi va fi efectuată de către un judecător de instrucţie. Ofiţeri de justiţie numiţi de o autoritate locală, judecătorii de instrucţie sunt în general avocaţi, unii sunt medici. Prerogativele lor sunt definite prin lege. Ei anchetează asupra anumitor decese, dacă „au motive să creadă că moartea a fost violentă, nenaturală, din cauză necunoscută sau dacă ea a survenit în detenţie”, explică Ministerul britanic al Justiţiei.

În vârstă de 68 de ani, Nikolai Gluşkov fusese un cadru de conducere al companiei aeriene ruse Aeroflot în anii 1990. El primise azil politic în Regatul Unit în 2010.

Gluşkov a fost condamnat la opt ani de închisoare în contumacie în martie 2017 de către justiţia rusă, care ordonase plata către compania aeriană a 20 de milioane de dolari sustraşi la sfârşitul anilor 1990 din conturi în Elveţia.

Urmărirea judiciară pentru deturnare de fonduri în detrimentul Aeroflot fusese lansată în 1999, în momentul în care Gluşkov figura printre partenerii lui Boris Berezovski. Acest fost oligarh rus devenit oponent al Kremlinului a fost găsit spânzurat în reşedinţa sa din apropierea Londrei în martie 2013. Gluşkov îşi exprimase îndoiala cu privire la ipoteza unei sinucideri.

Decesul lui Nikolai Gluşkov a survenit în plină escaladare a tensiunilor între Moscova şi Londra şi aliaţii săi după otrăvirea fostului agent dublu rus Serghei Skripal şi a fiicei sale, la 4 iulie, pe teritoriul britanic. Regatul Unit consideră că Rusia este „vinovată” de aceasta, dar Kremlinul respinge orice implicare.

Autorităţile ruse au anunţat şi ele deschiderea unei anchete „pentru uciderea cetăţeanului Federaţiei Ruse Nikolai Gluşkov” şi s-au declarat dispuse să colaboreze cu anchetatorii britanici.

Citește și : UE şi mai multe ţări vor fi, pentru moment, scutite de noile tarife americane