DISTRIBUIȚI

Marea Britanie trebuie să continue investiţiile în apărare pentru a combate ameninţările venite nu numai din partea Rusiei, ci şi a Chinei şi a altor ţări, a declarat marţi ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Declaraţiile sale au fost susţinute de şeful Statului Major General al armatei britanice, Patrick Sanders, care a avertizat că Rusia va reprezenta probabil o ameninţare şi mai mare pentru securitatea europeană după războiul în Ucraina decât a fost înainte.


Citește și : Medvedev: Orice încercare de intruziune în Crimeea ar putea declanşa al treilea război mondial

Marea Britanie este un susţinător important al Ucrainei după declanşarea invaziei ruse pe 24 februarie, iar premierul Boris Johnson, care se confruntă cu critici pe plan intern în legătură cu o serie de probleme, a călătorit de două ori la Kiev pentru a se întâlni cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

„Întotdeauna am spus că pe măsură ce ameninţarea se schimbă, la fel trebuie să se schimbe şi finanţarea”, a declarat Ben Wallace într-un discurs rostit la Royal United Services Institute, un think tank pe probleme de apărare şi securitate.

„Rusia nu este singura problemă: o Chină puternică gata să conteste sistemul bazat pe reguli şi democraţie, terorismul care câştigă teren în Africa, ambiţiile nucleare iraniene nerezolvate până în prezent, ameninţarea creşte… şi investiţiile trebuie să continue şi ele să crească”, a mai spus ministrul britanic.

Wallace l-a îndemnat pe premierul Johnson să crească bugetul destinat apărării Marii Britanii la 2,5% din Produsul Intern Brut (PIB) până în 2028, a informat Talk TV.

Citește și : Un politician proeminent din opoziția rusească, reținut la Moscova

NATO estimează că Marea Britanie va aloca 2,12% din PIB în 2022, în scădere de la aproximativ 2,26% în 2021, deşi încă peste pragul de 2% pe care Alianţa Nord-Atlantică le cere membrilor săi să contribuie.