DISTRIBUIȚI
PoliticsHome.com

Marea Britanie susţine ”absolut hotărât” Statele Unite în urma anunţului preşedintelui american Donald Trump potrivit căruia vrea să se retragă dintr-un acord istoric în domeniul controlului armamentului nuclear încheiat cu Rusia în timpul Războiului Rece, a declarat duminică ministrul britanic al Apărării Gavin Williamson, relatează The Associated Press, potrivit News.ro .

Williamson a acuzat Rusia că pune în pericol acest pact încheiat în 1987 între americani şi sovietici şi a îndemnat Kremlinul ”să-şi facă ordine în casă”.


Citește și : SUA se retrag din tratatul INF: Rusia denunţă ”visul” americanilor de a domina singuri lumea

Trump a anunţat că va ieşi din Tratatul INF (Intermediate Nuclear Forces Treaty) privind armamentul nuclear cu rază de acţiune intermediară, deoarece Rusia l-a încălcat ”mulţi ani” şi pentru că textul împiedică Statele Unite să dezvolte noi arme.

Susţinându-l pe Trump, ministrul a declarat cotidianului britanic Financial Times (FT) că Moscova a făcut o ”bătaie de joc” din Tratatul INF.

Acest tratat – care aboleşte utilizarea unei întregi clase de rachete cu o rază cuprinsă între 500 şi 5.000 de kilometri – a pus capăt crizei declanşate în anii ’80 de desfăşurarea de rachete sovietice dotate cu focoase nucleare, de tip SS-20, întreptate către capitalele occidentale.

Citește și : Brexit: UE trebuie să primească un răspuns definitiv în problema frontierei irlandeze (ministru francez)