DISTRIBUIȚI
Ziare.com

Marea Britanie pregăteşte în coordonare cu SUA şi Canada sancţiuni împotriva celor care se fac responsabili de reprimarea mişcării de contestare a preşedintelui belarus reales Aleksandr Lukaşenko, a anunţat joi şeful diplomaţiei britanice, Dominic Raab, informează AFP. Sancţiunile ar putea introduse chiar de vineri, potrivit unor surse citate de Reuters, potrivit agerpres

Londra dorea să se alăture sancţiunilor Uniunii Europene în acest sens, care nu au fost adoptate însă din lipsă de unanimitate a statelor membre.


Citește și : Croații îl așteaptă pe Mike Pompeo ‘ca pe pâinea caldă’. Sunt foarte aproape să scape de vizele SUA!

„Dată fiind această întârziere şi învestitura frauduloasă a lui Lukaşenko, am ordonat (serviciilor de resort din Foreign Office) să pregătească sancţiuni vizându-i pe responsabilii acestor grave încălcări ale drepturilor omului”, a declarat Raab în parlament.

„Ne coordonăm cu SUA şi Canada pentru a pregăti listele corespunzătoare, în cel mai scurt timp”, a adăugat ministrul britanic de externe, reiterând că „nu vom accepta rezultatele acestor alegeri trucate”.

Patru surse apropiate de acest subiect, care au dorit să li se păstreze anonimatul, au menţionat pentru Reuters că sancţiunile americane, canadiene şi britanice ar putea fi impuse chiar de vineri, deşi acest termen ar mai putea întârzia date fiind provocările pe care le presupune coordonarea între cele trei capitale.

Citește și : Comisia Europeană cere statelor membre să acționeze împotriva pandemiei pentru a evita situația restrictivă din primăvară

Aleksandr Lukaşenko, preşedinte din 1994, şi-a preluat oficial cel de-al şaselea mandat miercuri, după o ceremonie de învestitură care nu a fost anunţată dinainte, de teamă – potrivit opoziţiei – ca oamenii să nu iasă în stradă.

Uniunea Europeană, Germania, ţările baltice, Polonia şi SUA au indicat ulterior că nu-l recunosc pe Lukaşenko ca preşedinte legitim al Belarusului.