DISTRIBUIȚI

Marea Britanie, Statele Unite şi Turcia au fost solicitate oficial miercuri să aresteze înalţi oficiali din Emiratele Arabe Unite (EAU) sub suspiciunea că au comis crime din război şi acte de tortură în Yemen, au declarat trei surse pentru Reuters, potrivit agerpres.

Societatea de avocatură britanică Stoke White a depus plângerile la Poliţia Metropolitană britanică şi ministerele justiţiei din SUA şi Turcia în numele lui Abdullah Suliman Abdullah Daubalah, jurnalist, şi Salah Musulman Salem, al cărui frate a fost ucis în Yemen.


Citeşte şi: Guvernul de la Madrid face un pas important pentru legalizarea eutanasiei

În plângerea depusă miercuri se arată că EAU sunt responsabile de tortură şi crime de război comise împotriva civililor din Yemen în 2015 şi 2019. O purtătoare de cuvânt a EAU nu a putut fi contactată imediat pentru comentarii.

„Se solicită ca poliţiile din Marea Britanie, SUA şi Turcia să deschidă investigaţii asupra acestor presupuse crime cât mai curând posibil”, potrivit uneia dintre surse.

Citeşte şi: Bernie Sanders câştigă ‘la mustaţă’ alegerile din New Hampshire. Rezultat umilitor pentru Biden!

Suspecţii identificaţi includ lideri politici şi militari din Emiratele Arabe Unite care locuiesc în EAU şi Statele Unite, dar care călătoresc în Marea Britanie cu regularitate.

Emiratele Arabe Unite sunt partenere majore într-o coaliţie condusă de Arabia Saudită ce a intervenit în Yemen în martie 2015 pentru a restabili guvernul înlăturat al preşedintelui Abd-Rabbu Mansour Hadi după ce a fost răsturnat de rebelii houthi la sfârşitul anului 2014. În iulie, EAU au anunţat că îşi retrag trupele din Yemen, dar au rămas parte a coaliţiei.