DISTRIBUIȚI

Peste o sută de camioane participă luni la un test organizat de guvernul britanic în sudul Angliei pentru a preveni congestionarea traficului rutier prin creşterea controalelor la frontieră în cazul unui Brexit sau al ieşirii Regatului Unit din Uniunea Europeană fără acord, transmite EFE, potrivit agerpres.

Locul de întâlnire a vehiculelor a fost un aerodrom dezafectat din Manston, comitatul Kent, pe care executivul de la Londra intenţionează să-l utilizeze ca zonă de staţionare a camioanelor pentru a evita supraaglomerarea drumurilor de acces la principalele porturi.


Citeşte şi: Kim Jong Un nu-şi serbează ziua de naştere

Operaţiunea „Brock”, supravegheată de Ministerul Transporturilor, este testul cel mai important realizat de guvern cu obiectivul de a se pregăti de o ieşire fără acord din UE pe 29 martie.

Ca parte a acţiunii, camioanele reunite pe pista fostului aerodrom se vor deplasa între orele 8-11 GMT în convoi pe autostrada A256 până în portul Dover, principala legătură cu Franţa pe mare.

Planul are în vedere gestionarea traficului şi în special vehiculele de transport de mărfuri în cazul unei creşteri a controalelor la frontiere ca urmare a impunerii de taxe după un ipotetic „Brexit” dur.

Citeşte şi: Globurile de Aur 2019. Avem lista completă a premianţilor

Un purtător de cuvânt al Ministerului Transporturilor a declarat că guvernul Theresei May „nu doreşte şi nici nu aşteaptă” o ieşire nenegociată din UE, dar a semnalat că „este de datoria sa” să se pregătească „pentru toate situaţiile neprevăzute”.

May va supune săptămâna viitoare votului Parlamentului acordul de ieşire din UE, astfel încât, dacă acesta ar fi respins, ţara ar putea ieşi din blocul european fără acord şi să se raporteze la regulamentele tarifare ale Organizaţiei Mondiale a Comerţului.