DISTRIBUIȚI
Kommersant

Marea Britanie a anunţat marţi sancţiuni, luate în coordonare cu Canada, care vizează opt oficiali din Belarus, între care preşedintele Aleksandr Lukaşenko, din cauza reprimării mişcării de protest din Belarus, relatează AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

”Marea Britanie şi Canada au trimis un mesaj clar prin impunerea de sancţiuni regimului violent şi fraudulos al preşedintelui Aleksandr Lukaşenko. Nu acceptăm rezultatele acestor alegeri trucate”, a declarat, potrivit unui comunicat, ministrul de externe britanic Dominic Raab, referindu-se la alegerile prezidenţiale contestate din 9 august.


Citește și : Moscova cere Ankarei ‘să nu pună gaz pe foc’ în conflictul din Nagorno-Karabah

Cu efect imediat, aceste noi sancţiuni includ o interdicţie de călătorie în aceste ţări şi îngheţarea activelor a opt reprezentanţi ai regimului belarus, între care Aleksandr Lukaşenko, fiul acestuia şi consilierul Viktor Lukaşenko şi şeful administraţiei prezidenţiale Igor Sergheienko.

Este a doua oară când Marea Britanie recurge la noul mecanism, anunţat în această vară, pentru a sancţiona în mod independent, după ieşirea din Uniunea Europeană în ianuarie anul trecut, încălcări ale drepturilor omului.

În ceea ce priveşte Belarusul, autorităţile britanice au explicat săptămâna trecută că iniţial doreau să se alăture sancţiunilor UE, dar că acestea au fost blocate din lipsă de unanimitate din partea statelor membre.

Belarusul a fost agitat de la începutul lunii august de o mişcare de protest fără precedent împotriva realegerii, considerată de opoziţie ca fiind trucată, a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, aflat la putere din 1994

Citește și : Autoritățile din Kuweit DEZMINT decesul emirului Sheikh Sabah al-Ahmad al-Sabah

Până acum Lukaşenko a refuzat să dialogheze cu opoziţia, iar manifestaţiile – cea mai recentă a adunat circa 100.000 de persoane – au dus în mod sistematic la sute de arestări.

Lidera opoziţiei belaruse Svetlana Tihanovskaia, în exil la Vilnius, a avut la rândul său marţi o întrevedere cu preşedintele francez Emmanuel Macron, în vizită oficială în Lituania, şi ar urma să susţină un discurs în faţa Parlamentului francez, pe data de 7 octombrie, la orele 11:30.