DISTRIBUIȚI
Free Press Journal

Problema exploatării sexuale este „endemică” în sectorul ajutorului umanitar, care nu a depus suficiente eforturi pentru a încerca să o elimine, potrivit unui raport parlamentar britanic publicat marţi, relatează AFP, potrivit agerpres.

Raportul Comisiei pentru Dezvoltare Internaţională a Camerei Comunelor a fost redactat după scandalul provocat de dezvăluirile din februarie privind abuzurile sexuale comise de unii angajaţi ai ONG-ului britanic Oxfam după cutremurul devastator din 2010 din Haiti.


Citește și : Londra cere Franţei şi Germaniei să facă presiune asupra negociatorilor pentru Brexit din UE

Comisia consideră că amploarea fenomenului este imposibil de determinat şi presupune că aceste cazuri cunoscute sunt doar vârful aisbergului.

„Există cazuri de exploatare şi de abuzuri sexuale şi ele au loc în cadrul organizaţiilor, ţărilor şi instituţiilor. Este o problemă endemică şi durează de mult timp”, se afirmă în raport.

„Acordarea de ajutor persoanelor şi comunităţilor aflate în criză a fost subminată de prădătorii sexuali care exploatează sistemele de guvernare slăbite”, se precizează în document.

„Sectorul umanitar a cunoscut ani de zile cazuri de exploatare sexuală şi abuzuri comise de propriul său personal, însă atenţia pe care a acordat-o problemei nu este la înălţimea provocării”, deplânge raportul, denunţând o „cultură a negării” atât în cadrul ONG-urilor cât şi a Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Citește și : Retrimiterea în Libia a peste 100 de migranţi este anchetată de ONU

Marea Britanie va găzdui o conferinţă internaţională în octombrie pentru a defini o abordare comună pentru întreg sectorul umanitar.

Judith Brodie, care supraveghează reţeaua britanică a ONG-urilor pentru dezvoltare internaţională, a dat asigurări că lucrează pentru a pune capăt abuzurilor sexuale şi că „schimbarea a început”