DISTRIBUIȚI
wikipedia

Premierul britanic Theresa May a numit-o joi pe parlamentara conservatoare Penny Mordaunt în funcţia de ministru pentru dezvoltare internaţională, a doua zi după demisia din acest post a lui Priti Patel pe fondul unui scandal privitor la întâlniri neautorizate cu oficiali israelieni, transmite agerpres .

La fel ca Priti Patel şi ca ministrul de externe Boris Johnson, Mordaunt (44 de ani) a fost unul dintre promotorii campaniei ‘Vote Leave’ care a precedat referendumul din iunie anul trecut privind oportunitatea ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană.


Penny Mordaunt a ocupat până acum funcţia de ministru de stat pentru persoane cu dizabilităţi, sănătate şi muncă, după ce anterior a fost ministru al forţelor armate.

Citiți și : Negocierea Brexitului ar putea avea probleme după o posibilă cădere a guvernului britanic condus de Theresa May

Priti Patel a demisionat miercuri seară din postul de ministru pentru dezvoltare internaţională, după ce s-a întâlnit cu personalităţi politice israeliene fără a informa guvernul condus de Theresa May, ea devenind astfel al doilea oficial care părăseşte cabinetul britanic în interval de şapte zile. Patel fusese convocată luni în Downing Street, unde i s-a cerut să dea detalii despre aproximativ 12 întâlniri cu oficiali israelieni care nu fuseseră autorizate în prealabil de Foreign Office, aşa cum prevede procedura uzuală. Ea i-a prezentat scuze Theresei May pentru faptul că nu a informat-o despre întâlnirile cu oficiali israelieni, inclusiv cu premierul Benjamin Netanyahu, în timpul unei vacanţe private.

Cotidianul britanic The Sun a scris miercuri despre alte două întâlniri ale lui Priti Patel cu responsabili israelieni, şi anume cu Yuval Rotem, director general în Ministerul israelian de Externe, la New York, şi cu ministrul securităţii publice Gilad Erdan, la Londra, despre care nu a informat-o luni pe Theresa May, în pofida asigurărilor date că nu au existat alte discuţii neraportate.