DISTRIBUIȚI
Reuters

Marea Britanie a prezentat luni Japoniei portavionul HMS Queen Elizabeth, la o bază navală de lângă Tokyo, marcând începutul unei prezenţe militare permanente în regiune,care are rolul să contracareze puterea tot mai mare a Chinei, transmite Reuters, scrie news.ro

Ministrul japonez al Apărării, Nobuo Kishi, şi comandanţi militari japonezi au vizitat portavionul, mergând între avioane de luptă F-35B, în timp ce ofiţeiâri ai marinei britanice le-au explicat cum sunt lansate avioanele.


Citește și : Ungaria a pus piatra de temelie pentru Fabrica Naţională de Vaccinuri în Debrecen

„Unul dintre scopurile acestei desfăşurări este să semnaleze începutul unui angajament. Importanţa acestei regiuni creşte semnificativ”, a spus comandorul Steve Moorhouse, într-un briefing de presă referitor la nava de 4,15 miliarde de dolari.

Japonia, care intenţionează, de asemenea, să lanseze zboruri ale unpr avioane F-35B cu decolare scurtă şi aterizare verticală de pe două nave transportatoare de elicoptere convertite, vrea să îşi extindă cooperarea în materie de securitate dincolo de aliatul său SUA pentru a contracare influenţa chineză despre care crede că ameninţă regiunea, inclusiv independenţa Taiwanului.

Într-un document recent referitor la strategia de apărare, Japonia a identificat China vecină drept principala sa ameninţare pentru securitatea sa naţională şi a declarat că are ”un sentiment de criză” în ceea ce priveşte Taiwanul, pe măsură ce activitatea militară chineză din jurul insulei se intensifică. „Vizita grupului britanic de nave are o mare importanţă, pentru a menţine şi a consolida o regiune Indo-Pacifică liberă şi deschisă”, a declarat Kishi reporterilor după vizita sa pe portavionul Queen Elizabeth.

Un apropiat aliat al SUA, Japonia găzduieşte cea mai mare concentraţie de forţe militare americane în afara Statelor Unite, inclusiv a şaptea flotă a marinei SUA, avioane şi mii de marinari.

China, care consideră Taiwanul ca o provincie separatistă, affirmă că intenţiile sale în regiune sunt paşnice.

Conducând două distrugătoare, două fregate, un submarin şi două nave de sprijin, pe portavionul Queen Elizabeth a pornit din Marea Britanie în luna mai şi a navigat inclusiv prin Marea Chinei de Sud, din care China pretinde 90%, înainte de a ajunge în Japonia sâmbătă, cel mai îndepărtat port al misiunii sale. I s-au alăturat un distrugător american şi o fregată din marina olandeză şi transportă, de asemenea, avioane americane F-35B, care zboară alături de avioanele stealth britanice.

Citește și : Guvernul sloven, obligat de justiție să finanţeze agenţia de presă STA

După întoarcerea grupului de de atac condus de portavionul Queen Elizabeth, două nave de război vor continua prezenţa britanică în regiune, întrucât Londra caută o prezenţă mondială mai mare după plecarea sa din Uniunea Europeană.

În timp ce a fost ancorată în Yokosuka, care este baza pentru USS Ronald Reagan, singurul portavion desfăşurat de Washington, Queen Elizabeth va primi, de asemenea, vizite ale unor directori de companii japoneze mari, Marea Britanie urmărind după Brexit să încheie acorduri comerciale.