DISTRIBUIȚI

Marea Britanie îşi va înainta propunerile pentru rezolvarea obligaţiilor sale financiare faţă de Uniunea Europeană până la Consiliul European din decembrie, a declarat duminică ministrul de finanţe Philip Hammond, potrivit agerpres .

Liderii UE i-au transmis vineri premierului britanic Theresa May că mai este mult de muncă pentru a debloca negocierile privind Brexit-ul, blocul comunitar reamintind de termenul limită, stabilit pentru începutul lui decembrie, până la care şefa guvernului de la Londra trebuie să facă propuneri privind factura ieşirii din UE.


„Vom înainte propunerile noastre Uniunii Europene la timp pentru Consiliu”, a spus Hammond la postul de televiziune BBC.

Citește și : Semnale atribuite submarinului dispărut joi primite din Argentina

Vineri, Theresa May s-a întâlnit cu liderii europeni cu ocazia unui summit al UE pe teme sociale la Göteborg, în Suedia, în încercarea de a debloca discuţiile privind suma pe care ar trebui să o plătească Marea Britanie la ieşirea din blocul comunitar, care ar trebui să se producă peste 16 luni.

Ea a semnalat din nou că va spori oferta iniţială, estimată la 20 de miliarde de euro, aproximativ o treime din cât solicită Bruxellesul.

În acelaşi interviu pentru BBC, Philip Hammond a mai declarat că guvernul britanic se află într-un moment de cotitură, după un an dificil, Londra fiind aproape de punctul în care poate reduce datoria publică.

„Cred că ne aflăm într-un fel de punct de cotitură. Am avut un an dificil”, a spus Hammond, adăugând că Marea Britanie este acum „pe punctul de a face progrese semnificative” în negocierile privind Brexit-ul şi că inflaţia ar urma să scadă, după o creştere rapidă.