DISTRIBUIȚI
bbc

Poliţia britanică încearcă să reconstituie faptele fostului spion Serghei Skripal şi fiicei sale din orele de dinainte să fie găsiţi inconştienţi în urma unei otrăviri cu un agent neurotoxic, relatează The Associated Press.

Detectivi fac apel la martori care au văzut automobilul marca BMW, de un roşu de Burgundia, în dimineaţa lui 4 martie, conform news.ro .


Ei vor să ştie unde s-a aflat maşina între orele locale 9.15 (11,15, ora României) şi 13.30 (15.50, ora României), când a fost văzută îndreptându-se către centrul oraşului Salisbury, la aproximativ 145 de kilometri sud-vest de Londra.

Citește și : Capitala arhipelagului Trinidad şi Tobago s-ar scufunda în cazul unui cutremur de mare magnitudine (expert)

Potrivit poliţiei, membrii familiei Skripal s-au dus la un pub şi la un restaurant italian din oraş, înainte să fie găsiţi inconştienţi pe o bancă, la ora locală 16.15 (18.15, ora României).

Potrivit comisarului adjunct Neil Basu de la Poliţia Metroplitană, 250 de ofiţeri antitero lucrează ”nonstop” la caz.

Aproximativ 400 de martori au dat deja declaraţii, porivit aceleiaşi surse.

Londra acuză Moscova de acest atac, în urma căruia membrii familiei Skropal se află în stare critică, iar un ofiţer de poliţie în stare gravă, la spitalul din Salisbury.

Pe de altă parte, Guvernul britanic a confirmat sâmbătă expulzarea a 23 de diplomaţi britanici din Rusia şi a anunţat că o reuniune a Consiliului Naţional de Securitate (NSC) va avea loc la începutul săptămânii viitoare, în vederea analizării următoarelor măsuri în criza cu Moscova, în urma otrăvirii fostului spion rus.

Foreign Office a anunţat într-un comunicat că se aştepta la măsuri de retorsiune din partea Moscovei, care a decis să închidă consulatul britanic din Sankt Patersburg şi British Council.

Marea Britabie a expulzat 23 de diplomaţi ruşi, ca măsură de retorsiune faţă de otrăvirea lui Skripal şi a fiicei sale cu novicioc, un agent neurotoxic dezvoltat de sovietici la sfârşitul Războiului Rece.

”Răspunsul Rusiei nu schimbă faptele sau problema – tentativa de asasniare a două persoane pe teritoriul brtanic, cu privire la care nu există altă concluzie în afara celei potrivit căreia statul rus este vinovat”, apreciază Foreign Office.

”Statului rus îi revine responsabilitatea să dea socoteală pentru acţiunile sale şi să-şi respecte obligaţiile internaţionale”, subliniază diplomaţia britanică.

Citește și : Siria : Cel puţin 30 de civili au fost ucişi în raiduri aeriene în Ghouta Orientală (OSDO)