DISTRIBUIȚI
Dorset Echo

Un minut de reculegere a fost păstrat marţi în timpul unei ceremonii desfăşurate la Catedrala din Manchester, la fel ca şi în alte locuri din Marea Britanie, inclusiv în Camera Comunelor, pentru a aduce un omagiu celor 22 de victime ale atacului sinucigaş comis în urmă cu un an în acest oraş, transmite AFP, potrivit agerpres.

Premierul Theresa May, liderul opoziţiei laburiste Jeremy Corbyn, primarul oraşului Manchester, Andy Burnham, precum şi prinţul William au participat la această ceremonie multi-confesională, alături de familiile victimelor, de zeci de răniţi şi de membrii echipelor de salvare care au intervenit după atentat.


Citește și : Ministrul palestinian al afacerilor externe cere CPI să lanseze „imediat” o anchetă asupra presupuselor crime de război din Gaza

Pe altar au fost aprinse 22 de lumânări în memoria victimelor, ale căror portrete au fost prezentate pe ecrane. La finalul ceremoniei, prinţul William a vorbit cu familiile îndoliate.

„Vizarea celor tineri şi nevinovaţi în timp ce se bucurau de o seară lipsită de griji pe Manchester Arena la 22 mai 2017 este un act de o laşitate dezgustătoare”, a scris premierul Theresa May într-un articol pentru ziarul Manchester Evening News. „Intenţia sa a fost să lovească în inima valorilor noastre şi în modul nostru de viaţă, într-unul dintre oraşele noastre cele mai vibrante, cu scopul de a ne ştirbi determinarea şi de a ne diviza. A eşuat”, a adăugat ea.

Atacatorul Salman Abedi, născut în 1994 la Manchester din părinţi libieni care au fugit de regimul de la Tripoli condus de Muammar Gaddafi, şi-a autodetonat un dispozitiv exploziv în seara de 22 mai la finalul unui concert al solistei americane Ariana Grande, găzduit de Manchester Arena, ucigând 22 de persoane şi rănind alte circa o sută. Printre victime s-au aflat şi şapte copii, cea mai tânără victimă, Saffie Roussos, având numai opt ani.

Potrivit BBC, autorităţile britanice fuseseră alertate de cel puţin trei ori în legătură cu opiniile extremiste ale lui Salman Abedi. În perioada liceului, două persoane care îl cunoşteau pe Salman Abedi au confirmat că au avertizat telefonic poliţia, pe numărul telefonic de urgenţă antiterorism, în legătură cu opiniile extremiste ale tânărului.

Citește și : Parisul cere viitorului guvern italian, populist şi eurosceptic, să respecte angajamentele europene

Pe când avea 16 ani, Salman Abedi a luptat în Libia, alături de tatăl său Ramadan Abedi, contra forţelor regimului colonelului Gaddafi.

Marea Britanie doreşte să obţină extrădarea din Libia a fratelui lui Abedi, Hashem, în legătură cu acest atac, deşi autorităţile nu cred că în atentat a fost implicat un grup mai amplu.