DISTRIBUIȚI
The Independent

Numărul persoanelor diagnosticate cu diabet s-a dublat în ultimele două decenii, conform unei organizaţii din Marea Britanie, citată luni de Press Association.

Organizaţia Diabetes UK cu sediul în Londra a anunţat că afecţiunea reprezintă ”criza de sănătate cu cea mai rapidă creştere din vremurile noastre”, în urma unei analize potrivit căreia numărul persoanelor de pe teritoriul Marii Britanii diagnosticate cu diabet a ajuns la aproape 3,7 milioane – o creştere cu 1,9 milioane din 1998, conform agerpres.


Alte 12,3 milioane de persoane prezintă un risc crescut de a dezvolta diabet de tipul 2, potrivit organizaţiei.

Citește și : Guvernul turc a preluat controlul a peste 12 şcoli din Afganistan ce au legături cu clericul musulman Fethullah Gulen

Numărul persoanelor diagnosticate cu diabet de tipul 1 sau 2 din Marea Britanie a crescut cu aproape 100.000 în comparaţie cu anul trecut – de la 3.590.501 la 3.689.509.

Oraşul Bradford are cel mai mare număr de cazuri de diabet, una din zece persoane (10,4%) din West Yorkshire fiind diagnosticată cu această afecţiune. Media naţională este de 6,6%.

De asemenea, organizaţia estimează că aproape un milion de persoane din Marea Britanie au diabet însă nu sunt conştiente de acest lucru.

Aproape nouă din zece persoane diagnosticate cu această boală prezintă diabet de tipul 2, asociat cu factori care ţin de stilul de viaţă, precum obezitatea.

”Diabetul este criza de sănătate cu cea mai rapidă creştere din vremurile noastre; iar faptul că acest diagnostic s-a dublat în doar 20 de ani ar trebui să ne dea serios de gândit”, a declarat directorul executiv al Diabetes UK, Chris Askew.

”Atât diabetul de tip 1 cât şi cel de tip 2 sunt afecţiuni grave care pot duce la complicaţii devastatoare, precum amputaţii, orbire, boli de rinichi, accident vascular cerebral şi boli de inimă în cazul în care persoanele respective nu sunt diagnosticate la timp şi nu beneficiază de tratament adecvat”, a adăugat Askew.

”Vrem ca Guvernul să recunoască gravitatea crizei tot mai profunde a diabetului, să adopte acţiunile necesare pentru a-i ajuta pe cei cu risc crescut şi să ne ajute să inversăm situaţia în ceea ce priveşte această afecţiune devastatoare”, a mai spus directorul organizaţiei.

Diabetes UK a făcut apel la Guvernul britanic pentru implementarea unor restricţii mai stricte legate de reclamele adresate copiilor la produsele tip ”junk food” şi la promoţiile din supermarketuri la alimentele nesănătoase, precizează sursa citată.