DISTRIBUIȚI
Shutterstock

Marea Britanie şi ţările EEA EFTA – Islanda, Liechtenstein şi Islanda – au căzut de acord privind drepturile cetăţenilor în cazul în care britanicii vor părăsi UE fără un acord, a informat guvernul islandez vineri, scrie Reuters, scrie news.ro .

„Acordul protejează drepturile cetăţenilor EEA EFTA care locuiesc în Marea Britanie şi ale cetăţenilor britanici care locuiesc în statele EEA EFTA, aducând astfel certitudinea că ei pot continua să locuiască în statele respective chiar şi în cazul unui Brexit fără acord”, a informat guvernul islandez.


Citește și : Partidul Laburist va cere un nou referendum dacă Acordul Brexit nu va fi aprobat

„Acest lucru înseamnă că dreptul de rezidenţă a fost asigurat indiferent de deznodământul negocierilor dintre UE şi Marea Britanie”, a precizat guvernul islandez, ţară care nu este membră UE.

Guvernul norvegian a informat mai devreme vineri că a propus legislaţie pentru a proteja drepturile norvegienilor care locuiesc în Marea Britanie şi a britanicilor care locuiesc în Norvegia în cazul unui Brexit fără acord.

„Sperăm că Marea Britanie va ieşi din Uniunea Europeană printr-un acord. Trebuie însă să fim pregătiţi şi pentru situaţia în care acest lucru nu se întâmplă”, a declarat Tor Mikkel Wara, ministrul Justiţiei din Norvegia.

Marea Britanie urmează să părăsească Uniunea Europeană pe 29 martie însă premierul britanic Theresa May doreşte renegocierea acordului privind Brexitul pentru ca parlamentul britanic să îl aprobe.

Citește și : Merkel: Statele membre UE au ajuns la un acord privind reglementarea proiectului Nord Stream 2