DISTRIBUIȚI
File photo dated 31/10/17 of International Development Secretary Priti Patel, who has apologised for taking time out of a family holiday to meet Israeli prime minister Benjamin Netanyahu and other politicians without telling the Foreign Office in advance.

Ministrul britanic pentru dezvoltare internaţională, Priti Patel, a demisionat miercuri seară, după ce s-a întâlnit cu personalităţi politice israeliene fără să-şi informeze guvernul, devenind al doilea oficial care părăseşte cabinetul într-o săptămână, a anunţat Downing Street, transmite agerpres .

Priti Patel, 45 de ani, a prezentat premierului Theresa May scuzele sale şi demisia din funcţie, după ce a fost convocată în Downing 10, scurtându-şi din acest motiv o vizită în Africa.


„Am acţionat cu cele mai bune intenţii, dar acestea nu au respectat cerinţele de transparenţă şi de deschidere pe care le-am susţinut şi promovat”, a scris Patel, în scrisoarea sa de demisie.

Citiți și : Siria : Gruparea jihadistă Stat Islamic încercuită de trupele regimului de la Damasc în jurul oraşului Bukamal

„Regatul Unit şi Israel sunt aliaţi apropiaţi şi este corect să colaborăm strâns, dar aceasta trebuie să se realizeze de o manieră formală, prin canale oficiale”, i-a răspuns Theresa May, slăbită şi mai mult după acest nou episod.

Este vorba de a doua plecare din guvernul conservator britanic într-o săptămână, după cea a ministrului Apărării, Michael Fallon, pe 1 noiembrie.

Acesta a anunţat miercurea trecută că demisionează după ce a fost acuzat că a atins în mod nepotrivit o ziaristă în 2002, în timp ce o altă jurnalistă a declarat că, în 2003, Fallon s-a aruncat asupra ei şi a încercat s-o sărute. Alţi doi membri ai guvernului, vicepremierul Damian Green şi secretarul de stat pentru comerţ internaţional, Mark Garnier, sunt acuzaţi de hărţuire. Şi trei deputaţi conservatori fac obiectul unei anchete a partidului după introducerea unui nou cod de conduită internă.

Priti Patel a prezentat luni scuze pentru că s-a întâlnit cu o serie de oficiali israelieni, printre care premierul Benjamin Netanyahu, dar şi cu reprezentanţi ai ONG-urilor şi ai unor companii, pe timpul unei vacanţe, în luna august, fără a informa în prealabil guvernul britanic.