DISTRIBUIȚI

Guvernul britanic a deschis vineri procesul de licitaţie pentru o sută de licenţe de explorare şi extracţie de petrol şi gaze în 898 de blocuri şi arii din Marea Nordului, cu scopul de a reduce importurile şi a creşte securitatea energetică, relatează agenţia EFE, potrivit agerpres.

Autoritatea de tranziţie din Marea Nordului a dat asigurări că această a 33-a rundă „nu este incompatibilă” cu obiectivele de luptă împotriva schimbărilor climatice.


Citeşte şi: Ancheta asupra fiului preşedintelui Biden dezvăluie dovezi de evaziune fiscală – Black News

Marea Britanie se orientează către Marea Nordului, unde se estimează că ar fi rămas 15 miliarde de barili după ce s-a atins vârful acum două decenii, în pofida faptului că organizaţii precum Agenţia Internaţională a Energiei (IEA) au avertizat că nu trebuie acordate noi licenţe dacă se doreşte atingerea ţintei de a limita la 1,5 grade încălzirea planetară în acest secol.

NSTA a identificat patru arii prioritare cu zăcăminte de hidrocarburi cunoscute şi aproape de infrastructură, pentru a accelera producţia, a explicat autoritatea într-un comunicat.

Se estimează că durata medie între descoperire şi începerea producţiei este de aproape cinci ani, dar se poate reduce, a adăugat sursa citată.

Autoritatea a explicat că petrolul şi gazele acoperă în prezent trei sferturi din necesităţile energetice ale ţării şi că, inclusiv în cazul reducerii cererii, „vor continua să joace un rol important”.

În faţa criticilor ecologiştilor, agenţia de stat a dat asigurări că efortul pentru a ajunge la „carboneutralitate în 2050 se menţine, împreună cu impulsionarea securităţii energetice”.

Organismul a explicat că extragerea de hidrocarburi din Marea Nordului în loc de a le importa va reduce emisiile cauzate de transport – însă nu le contabilizează pe cele legate de combustie, mai scrie EFE.

Totodată, a adăugat că emisiile de producţie „s-au redus cu mai bine de o cincime în perioada 2018 şi 2021” şi că „sectorul se află pe drumul de a îndeplini obiectivele de reducere cu 10% până în 2025 şi cu 25% până în 2027”, stabilite în Acordul de tranziţie al Mării Nordului în 2021.

Perioada de solicitare a licenţelor se va întinde până pe 12 ianuarie 2023, ora 14:00 GMT, şi se aşteaptă ca primele să fie acordate începând din trimestrul al doilea al anului viitor, menţionează comunicatul.

„Invazia din Ucraina a preşedintelui rus Vladimir Putin face să fie mai important ca oricând să profităm la maximum de resursele energetice suverane”, a declarat ministrul britanic al Afacerilor, conservatorul Jacob Rees-Mogg.

Citeşte şi: Franţa intenţionează să trimită din nou Kievului tunuri Caesar – Black News

Directorul executiv al NSTA, Andy Samuel, a afirmat, la rândul său, că agenţia lucrează în strânsă colaborare cu industria şi Guvernul pentru a acoperi nevoile Marii Britanii cu resurse din Marea Nordului produse „într-un mod cât mai curat posibil”.

„Garantarea aprovizionării şi reducerea emisiilor spre zero net nu trebuie să se afle în conflict”, a susţinut acesta, adăugând că sectorul petrolier s-a angajat să investească în electrificare, înmagazinare de carbon şi în hidrogen.